Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall Street μετά τα πρακτικά Fed - Το «βλέμμα» στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

tags :
Οριακή άνοδος στη Wall Street μετά τα πρακτικά Fed - Το «βλέμμα» στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας
Στα πρακτικά της Fed επισημαίνεται πως θα είναι «υπομονετική» σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Με νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων «απάντησαν» οι δείκτες της Wall Street στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,24% κι έκλεισε στις 25.954,44 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 2.784,70 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03%, στις 7.489,07 μονάδες.




Στα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Fed στις 29-30 Ιανουαρίου 2019, επισημαίνεται πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) θα είναι «υπομονετική» σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας την πιο διστακτική, πλέον, στάση της κεντρικής τράπεζας.
Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω συνεδρίαση η τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων στο 2,25%-2,50%.
Στα πρακτικά γίνεται, παράλληλα, αντιληπτή η πρόθεση της Fed να συνεχίσει τη συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού που δημιούργησαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των περασμένων χρόνων.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed δεν προσέφεραν πολλές ενδείξεις σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η «υπομονετική» τους στάση, ενώ άφησαν ασαφές τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο για τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, «μπερδεύοντας» τους επενδυτές.


Η Fed έκανε επίσης λόγο για μία ισχυρή αγορά εργασίας και οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και υπογράμμισε αυξημένους καθοδικούς κινδύνους και προειδοποίησε για μια πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα θα απέχει προς το παρόν από νέες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν προσφέρει στήριξη στις αμερικανικές μετοχές, με τους μεγάλους δείκτες να καταγράφουν κέρδη άνω του 4% από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε σήμερα πως οι οικονομικές αβεβαιότητες δικαιολογούν μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε πως η επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχιστεί.
Οι επενδυτές παρακολουθούν, εν τω μεταξύ, τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια εμπορική συμφωνία μέχρι την 1η Μαρτίου, καθώς μετά από αυτή την ημερομηνία είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν οι δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολ., στο 25% από 10%.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για τις εμπορικές σχέσεις «πάνε καλά, πολύ καλά».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι προθεσμία έως την 1η Μαρτίου 2019 που έχει δοθεί από τις δύο πλευρές για συμφωνία, δεν είναι ακατόρθωτη.
Η αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία ώθησε υψηλότερα τις μετοχές των Caterpillar (+3,3) και Boeing (+1,3%), δύο εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της CVS Health σημείωσε «βουτιά» άνω του 8%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το 2019.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης