Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σφοδρές πιέσεις στη Γερμανία να χαλαρώσει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία

tags :
Σφοδρές πιέσεις στη Γερμανία να χαλαρώσει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία
Σφοδρές πιέσεις στη Γερμανία να χαλαρώσει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία
Η Γερμανία παραμένει σταθερή στην απόφασή της για αναστολή πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε σήμερα το Βερολίνο, αντιστεκόμενο στις πιέσεις να υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση, έπειτα από επικρίσεις που δέχεται από τη Βρετανία και από κατασκευές κολοσσούς της αμυντικής βιομηχανίας, όπως την Airbus, που υποστηρίζουν ότι η στάση του Βερολίνου πλήττει το εμπόριο.
Τον Νοέμβριο η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να διαλευκανθεί η δολοφονία του δημοσιογράφου J. J Khashoggi  , την οποία χαρακτήρισε «τερατωδία». Δεν έχει απαγορεύσει επίσημα συμφωνίες που είχαν εγκριθεί προηγουμένως, αλλά έχει προτρέψει βιομηχανίες όπλων να αποφεύγουν προς το παρόν αποστολές οπλικών συστημάτων στο Βασίλειο του Ριάντ.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών J. Hand κάλεσε την Γερμανία να αμβλύνει τη στάση της, δηλώνοντας ότι είναι «επιτακτικό» να εξαιρέσει μεγάλα αμυντικά προγράμματα από την αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, αλλιώς η εμπορική της αξιοπιστία θα υποστεί ζημιά.
Μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν επίκειται καμία αλλαγή στην πολιτική του Βερολίνου.
«Η άποψη της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και δεν έχει υπάρχει καμία καινούργια κατάσταση. Οπότε, την παρούσα στιγμή, δεν υπάρχει καμία βάση για επιπλέον εγκρίσεις», τόνισε η εκπρόσωπος.
Ο Χαντ έστειλε επιστολή στον Γερμανό ομόλογό του Η. Maas, νωρίτερα αυτό το μήνα και επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του Λονδίνου σε συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο.
Στην επιστολή που δημοσίευσε πρώτο Der Spiegel magazine, ο Βρετανός ΥΠΕΞ σε έντονο ύφος δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση «στην αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ενδέχεται τελικά να επηρεάσει τη δυνατότητα της Ευρώπης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ».
Ανέφερε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter και Tornado έχουν επηρεαστεί από την εν λόγω απόφαση του Βερολίνου και πρόσθεσε ότι διαβλέπει τον κίνδυνο η Σαουδική Αραβία να στραφεί σε ρωσικές ή κινεζικές εταιρείες για τον πολεμικό της εξοπλισμό στο μέλλον.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το Ριάντ εμπλέκεται εδώ και 4 περίπου χρόνια, ο Χαντ δήλωσε βαθιά ανήσυχος επίσης ότι η αναστολή πωλήσεων περιορίζει την δυνατότητα επιρροής βασικών παραγόντων τους επόμενους μήνες για την επίτευξη ειρήνης στη χώρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας ανώτατος αξιωματούχος της Airbus δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η αναστολή πώλησης όπλων αποτρέπει την Βρετανία από το να ολοκληρώσει την πώληση 48 πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στο Ριάντ και έχει καθυστερήσει πιθανές πωλήσεις άλλων οπλικών συστημάτων όπως στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών A400M.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης