Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τί ψάχνει ο Γάλλος στην Ελλάδα - Ο Moscovici έρχεται και πάλι την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

tags :
Τί ψάχνει ο Γάλλος στην Ελλάδα - Ο Moscovici έρχεται και πάλι την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα
Τί ψάχνει ο Γάλλος στην Ελλάδα - Ο Moscovici έρχεται και πάλι την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα
Δεύτερη επίσκεψη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα του Επιτρόπου P. Moscovici στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος αξιωματούχος αφικνείται την άλλη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στην χώρα μας έχοντας προηγουμένως επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο Forum των Δελφών,
Ωστόσο, πριν ή μετά το συνέδριο αναμένεται να έχει επαφές με πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει τα «πιπεράτα» σημεία της έκθεσης.    
Η άφιξη του επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί μία μέρα μετά της ανακοίνωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.  
Η δεύτερη έκθεση συντάσσεται από τις κοινοτικές υπηρεσίες με βάση το πόρισμα της δεύτερης αξιολόγησης των εκπροσώπων  των θεσμών.
Τη σκυτάλη θα πάρει η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης ( EuroWorkingGroup - EWG), η οποία θα υποβάλει τις εισηγήσεις της στη σύνοδο της ευρωζώνης που θα συνέλθει στις 11 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα).
Εάν οι υπουργοί της ευρωζώνης κρίνουν ότι η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία τα 16 προαπαιτούμενα με βασικότερο όλων αυτό για το διάδοχο νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ποσό που προέρχεται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης.
Όλα αυτά στο πλαίσιο των αποφάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Χθες (20/2) οι Βρυξέλλες ανανέωσαν για ακόμη ένα 6μηνο την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα. Πρόκειται για μία τυπική απόφαση, καθώς  το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι και το 2022, όπως προβλέπει σχετική απόφαση που ελήφθη στην ευρωζώνη, ύστερα από απαίτηση της Γερμανίας.
Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί απέναντι στους εταίρους να πετύχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, με την ενισχυμένη εποπτεία να ανανεώνεται κάθε 6μηνο.
Τα λουριά πρέπει να είναι πάντα σφιγμένα σύμφωνα με το Βερολίνο...
Η Κομισιόν έχει αναλάβει τον ρόλο του ελεγκτή των ελληνικών υποχρεώσεων, μέσω των εκπροσώπων των θεσμών που επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα την Αθήνα για επιτόπιους ελέγχους.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αποκλίνει των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Στην πρώτη έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή χαρακτηρίζει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επί των οποίων έχει δεσμευτεί η Αθήνα, ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
Και υπενθυμίζει ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις αφορούν τους εξής τομείς: δημοσιονομικός, κοινωνικός, χρηματοπιστωτικός, αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης