Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall λόγω απογοητευτικών μάκρο, στο -0,4% ο Dow - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στο -0,85% ο FTSE 100 λόγω Brexit

tags :
Ήπιες απώλειες στη Wall λόγω απογοητευτικών μάκρο, στο -0,4% ο Dow - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στο -0,85% ο FTSE 100 λόγω Brexit
Απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές
(upd) Ήπιες απώλειες σημείωσαν σήμερα (21/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν αρχίσει να διατυπώνουν μια συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού τους πολέμου.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,4% στις 25.850 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,35% στις 2.774 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,39% χαμηλότερα, στις 7.459 μονάδες.

Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν πως Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν αρχίσει να συντάσσουν μνημόνια συμφωνίας για το εμπόριο. 
Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, ενώ σήμερα και αύριο (21-22/2) πρόκειται να πραγματοποιηθούν συζητήσεις υψηλότερου επιπέδου.
Αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασε ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Φιλαδέλφεια, που εμφάνισε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από το 2016.
Ειδικότερα, ο Philly Fed index υποχώρησε στο -4,1 τον Φεβρουάριο, έναντι 17 του Ιανουαρίου και έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για 14.


Ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς παρά την πτώση τους την περασμένη εβδομάδα, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων ανήλθε σε υψηλό άνω του ενός έτους, σε μια ένδειξη ότι η ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά εργασίας κατεβάζει ταχύτητα.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 23.000 την εβδομάδα έως την 16η Φεβρουαρίου 2019, στις 216.000, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αρχικών αιτήσεων αυξήθηκε κατά 4.000 στις 235.750 -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018.
Από την άλλη, νέα αύξηση κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2019 οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα κατά 1,2% τον Δεκέμβριο, έναντι αύξησης 1% του Νοεμβρίου, αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 1,4%.
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για την αμερικανική αγορά κατοικίας, που έδειξαν ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών διολίσθησαν τον Ιανουάριο σε χαμηλό άνω των τριών ετών, ενώ οι τιμές κατέγραψαν τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2012.
Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,2%, στα 4,94 εκατ. τον Ιανουάριο -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015 και πολύ κάτω των προσδοκιών των οικονομολόγων, που ανέμεναν 5,0 εκατ.
Παράλληλα, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2017 αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο ο μεταποιητικός κλάδος, με τον σχετικό PMI της Markit να διαμορφώνεται στις 53,7 μονάδες.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στις 29-30 Ιανουαρίου 2019.
Στα πρακτικά επισημαίνεται πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) θα είναι «υπομονετική» σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας την πιο διστακτική, πλέον, στάση της κεντρικής τράπεζας, ενώ γίνεται λόγος για αυξημένους καθοδικούς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία.
Στα πρακτικά γίνεται, παράλληλα, αντιληπτή η πρόθεση της Fed να συνεχίσει τη συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού που δημιούργησαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των περασμένων χρόνων.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed δεν προσέφεραν πολλές ενδείξεις σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η «υπομονετική» τους στάση, ενώ άφησαν ασαφές τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο για τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε σήμερα πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πιθανόν κοντά στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων και του προγράμματος για τη μείωση των ομολόγων που κατέχει στον ισολογισμό της.
Ο Bullard πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι τα επιτόκια είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλά τώρα, αλλά παραδέχτηκε ότι την άποψή του τη συμμερίζεται μόνο μια μειοψηφία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Στα εταιρικά νέα, άλμα άνω του 17,4% σημείωσε η μετοχή της Avis Budget Group, στον απόηχο των καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, ενώ, στον αντίποδα, η μετοχή της Domino’s Pizza είχε πτώση 9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα κατώτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Johnson & Johnson είχε απώλειες 0,68%, καθώς η φαρμακοβιομηχανία αποκάλυψε ότι δέχεται πιέσεις από τις αμερικανικές αρχές για να δώσει πληροφορίες σχετικά με το ταλκ της που φέρεται ότι περιείχε αμίαντο.
Τα αιτήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης και της SEC υποβλήθηκαν με τη μορφή κλήτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει, διαφορετικά θα κινδυνεύσει με κυρώσεις.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με εμπόριο και εταιρικά στο επίκεντρο
 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο, ενώ η επίμονη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit άσκησε πιέσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,28% στις 370,41 μονάδες, με ορισμένα φτωχά εταιρικά αποτελέσματα να συγκρατούν τους δείκτες σε επίπεδα χαμηλότερα των υψηλών τεσσάρων μηνών.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,19% κι έκλεισε στις 11.423,28 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,85% στις 7.167,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε αμετάβλητος στις 5.196,11 μονάδες.


Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, δεν εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για το Brexit, τονίζοντας, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, στις Βρυξέλλες, ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, καθώς στη Βρετανία δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους της εξόδου.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,47% κι έκλεισε στις 20.209,79 μονάδες.
H μετοχή της Barclays έκλεισε με οριακή πτώση,, «σβήνοντας» τα κέρδη άνω του 1% που κατέγραφε νωρίτερα, στον απόηχο των χαμηλότερων των εκτιμήσεων κερδών που ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα.
Η μετοχή της Swedbank σημείωσε βουτιά 9,3%, διευρύνοντας τις χθεσινές μεγάλες απώλειες, καθώς δημοσίευμα συνέδεσε την τράπεζα -μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις χώρες της Βαλτικής- με ένα περιφερειακό σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στο οποίο εμπλέκεται η Danske Bank.
Η μετοχή της Danske Bank υποχώρησε κατά 4,3%.
Οι δύο τράπεζες πίεσαν χαμηλότερα το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 1,8%.
Μεγάλες απώλειες, της τάξης του 10%, κατέγραψε και η μετοχή της Moeller-Maersk, καθώς η δανέζικη εταιρεία προέβλεψε ότι τα φετινά της κέρδη θα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Την ίδια ώρα, μεικτά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο του 2019, ωστόσο οι εμπορικές εντάσεις είχαν για έναν ακόμα μήνα αρνητική επίδραση στον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες, από 51 τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδο του δείκτη, στις 51,1 μονάδες.
Ωστόσο, ο δείκτης που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις 49,2 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2013- έναντι των 50,3 μονάδων του Ιανουαρίου κι έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 50,3 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της ΑΣίας, στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) καθώς και των μακροοικονομικών στοιχείων για την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 21.464,23 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη χώρα υποχώρησε σε χαμηλά άνω των δύο ετών τον Φεβρουάριο του 2019, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιβράδυνση της εγχώριας οικονομίας.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακή πτώση 0,05% στις 2.228,66 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 6.139,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,41% στις 28.629,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 0,34% στις 2.751,80 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 0,26% στις 8.451,71 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 10.319,53 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 9.300,81 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης