Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος στο CNBC: Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων έως 11/3, ζήτημα αξιοπιστίας τα ANFA - Πιθανή συναίνεση με ΝΔ για τα πλεονάσματα

Τσακαλώτος στο CNBC: Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων έως 11/3, ζήτημα αξιοπιστίας τα ANFA - Πιθανή συναίνεση με ΝΔ για τα πλεονάσματα
Το 3,5% πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ στη διάρκεια της κρίσης, τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος
Οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν θα ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείσης Τσακαλώτος, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Όσον αφορά την εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ των SMP - ANFA, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ότι δεν είναι ζήτημα αναγκαιότητας των χρημάτων, αλλά ζήτημα αξιοπιστίας.
«Απομένουν μία ή δύο κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες ωστόσο θα έχουν νομοθετηθεί έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Η έκθεση για την ελληνική οικονομία θα είναι θετική και θα διαπιστώνει ότι έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Οδεύουμε προς ένα σύστημα στο οποίο θα παρέχεται στήριξη στους δανειολήπτες, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Αυτό είναι θετικό για τους δανειολήπτες αλλά και για τις τράπεζες, οι οποίες θα «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
Το ζήτημα της εκταμίευσης των κερδών από τα ομόλογα δεν είναι θέμα χρηματικό, αλλά θέμα αξιοπιστίας, τόνισε.
«Δεν εξετάζουμε μόνο αν έχουμε ανάγκη τα χρήματα, αλλά κυρίως το ζήτημα της αξιοπιστίας της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και τους θεσμούς.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική της στρατηγική», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά τους στόχους για τα πλεονάσματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι τα υψηλά πλεονάσματα τροφοδοτούν τον λαϊκισμό, σημειώνοντας ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι πολύ υψηλός για μία χώρα που απώλεσε το 27% του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συναίνεσης για τη μείωση των στόχων με τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα των πλεονασμάτων.
Εχω δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχει απωλέσει το 27% του ΑΕΠ.
Δεν νομίζω πως αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί στην Ευρώπη η οποία έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων.
Τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνον στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Καλό θα ήταν η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».
Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να επαναφιαπραγματευτεί τους στόχους για το πλεόνασμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι το κόμμα του δεν άλλαζε τη θέση του επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία.
«Δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας αν η ΝΔ έρθει στην εξουσία, κάτι το οποίο δεν θεωρώ πιθανό.
Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στήριζε τη ΝΔ σε πολλούς άλλους τομές,  ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν είναι γνωστό το πρόγραμμά της.
Όσον αφορά τη δέσμευση της ΝΔ για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τις αμφιβολίες του.
«Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ.
Περιμένω με ενδιαφέρον να δω που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης