Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες δανειολήπτες από την 1η Μαρτίου

tags :
Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες δανειολήπτες από την 1η Μαρτίου
Την 28η Φεβρουαρίου λήγει και η παράταση που είχε δοθεί για την ισχύ του νόμου Κατσέλη
Χωρίς πλαίσιο προστασίας κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, καθώς στις 28 Φεβρουάριου λήγει και η παράταση του νόμου Κατσέλη και εάν μέχρι τότε κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν καταλήξει στο νέο πλαίσιο.
Το αρχικό προσχέδιο για το πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν πέρασε το τεστ των θεσμών, με τους ίδιους να εγείρουν ενστάσεις σε πολλά σημεία του προσχέδιου.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η χρονική διάρκεια του νέου νόμου, τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων(εισοδηματικά και περιουσιακά), η ένταξη των επαγγελματικών δάνειων καθώς η έγκριση του σκέλους της κρατικής βοήθειας από την DGcomp.
Αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου  να συναντά σήμερα εκ νέου  τις διοικήσεις των τράπεζων ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές που εντοπίζονται όπως σημείωσε χθες και ο Προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζων Νικόλαος Καραμούζης.
Πέρα του γεγονότος πως η εμπλοκή στο προσχέδιο ναρκοθετεί την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα κέρδη των ANFAs και SMPs δημιουργείται άλλο ένα  μεγάλο πρόβλημα.

Τι θα γίνει με τους δανειολήπτες εκείνους με κόκκινα δάνεια οι οποίοι τυγχάνουν προστασίας μετά την εκπνοή του νόμου Κατσέλη ,εάν δεν έχει συμφωνηθεί το νέο πλαίσιο;

Με τον χρόνο να τελειώνει αφού ουσιαστικά έχει μείνει μόνο μια εβδομάδα για να βρεθεί λύση και σύγκλιση των απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, ο κίνδυνος για χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια αυξάνεται.
Έτσι πολύ απλά θα βρεθούν σε κενό χιλιάδες δανειολήπτες  χωρίς να βρίσκονται κάτω από κάποιο πλαίσιο προστασίας γεγονός το οποίο επισημαίνει και το ΕΚΠΟΙΖΩ σε χθεσινή του ανακοίνωση. Τυπικά αυτό σημαίνει πως από την 1η Μαρτίου χωρίς ένα καινούριο πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Προφανώς και σε ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει προβλεφθεί, τουλάχιστον επίσημα, μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία μέχρι να τελειώσουν οι όποιες εκκρεμότητες για την ψήφιση του νέου νόμου να προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες ανθρώπων που δικαιούνται προστασίας.
Πληροφορίες όμως εντούτοις κάνουν λόγο για μια  άτυπη συμφωνία παγώματος των πλειστηριασμών μέχρι εξευρέσεως λύσης χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται.
Βέβαια αυτό δεν θα χρειαζόταν εάν δεν φτάναμε στο παραπέντε με την κυβέρνηση να παζαρεύει ακόμη το εν λόγω σχέδιο.
Οι θεσμοί από την άλλη φαίνεται να είναι διαθετειμένοι να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια μέχρι την 11 Μαρτίου ώστε να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα να χάσει την πρώτη δόση των ΑΝFAs και SMPs.
Σε αυτό το  πλαίσιο φαίνεται να είναι και η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Pierre Moscovici την επόμενη εβδομάδα o οποίος πρόκειται να έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση πριν την συμμετοχή του Forum των Δελφών.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης