Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Όλα ανοικτά για τη δραστηριότητα στη Ρουμανία – Έκτακτο μέρισμα από την πώληση της Telekom Albania

tags :
ΟΤΕ: Όλα ανοικτά για τη δραστηριότητα στη Ρουμανία – Έκτακτο μέρισμα από την πώληση της Telekom Albania
Παρά τις προβλέψεις και τα μέτρα που έχει πάρει οι ελεύθερες ταμειακές ροές στη δραστηριότητας της Ρουμανίας είναι αρνητικές
Εντός του προγραμματισμού που είχε θέσει η διοίκηση κινούνται τα αποτελέσματα του ΟΤΕ με τις προκλήσεις από Ρουμανία να διατηρούνται, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει όφελος από τις επενδύσεις που γίνονται σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής και ήδη έχει καταγραφεί αύξηση εσόδων.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ, το 2019 είναι έτος εκλογών και συχνά στην Ελλάδα οι εκλογές έχουν προκλήσεις.
Η Ρουμανία πάντως φαίνεται πως παρά τις προσπάθειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί να συνεχίζει να προβληματίζει τη διοίκηση του οργανισμού.
Σε ερώτηση αναλυτή για το αν υπάρχει η σκέψη ακόμα και να αποχωρήσει από τη Ρουμανία η διοίκηση δεν απάντησε αρνητικά και είπε πως δεν κρύβεται και δεν θέλει να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και υπάρχουν ακόμα θέματα να αντιμετωπίσει.
Παρά τις προβλέψεις και τα μέτρα που έχει πάρει οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι αρνητικές και έτσι, απαντώντας είπε, πως όλα είναι ανοικτά και πάνω στο τραπέζι, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοικτό ακόμα και το θέμα της πώλησης.
Αναφορικά με την πώληση της Telekom Albania τα έσοδα των 50 εκατ. ευρώ που είναι το προϊόν της πώλησης θα δοθούν στους μετόχους μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο του 2019.
Έτσι οι μέτοχοι εκτός από το μέρισμα των 0,46 ευρώ που ανακοινώθηκε θα λάβουν και επιπλέον μέρισμα το οποίο υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 0,10 ευρώ ανά μετοχή.
Επιπλέον υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες ακυρώθηκαν 10,2 εκατ. ίδιες μετοχές και η διοίκηση θα προχωρήσει σε νέες αγορές μετοχών συνολικής αξίας 129 εκατ. ευρώ.
Από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου 16 στις οικονομικές καταστάσεις του 2019, η επίδραση στον δανεισμό θα είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ ανέφερε η διοίκηση.
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο ειπώθηκε πως αυτό θα είναι μειωμένο στα 650 εκατ. ευρώ και για τις επόμενες χρήσεις αναμένεται να κυμαίνεται γύρω από αυτό το επίπεδο.
Ο ΟΤΕ εμφάνισε το 2018 πωλήσεις 3,8 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη (δημοσιευμένα) 175 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν στα 2,33 δισ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 4,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων δανειακές 1,83 δισ. ευρώ περίπου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 1,08 δισ. ευρώ επομένως ο καθαρός δανεισμός είναι λίγο κάτω από 800 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης