Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κούκος (ΟΤΟΕ): Μεγάλο πρόβλημα τα NPLs που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα

tags :
Κούκος (ΟΤΟΕ): Μεγάλο πρόβλημα τα NPLs που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα
Κούκος (ΟΤΟΕ): Μεγάλο πρόβλημα τα NPLs που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα
«Μεγάλο πρόβλημα» χαρακτήρισε τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης ενημέρωσης των τραπεζοϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης για την επικείμενη υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Ο κ. Κούκος ανέφερε ότι η ΟΤΟΕ από το 2015 έχει προτείνει τη δημιουργία μιας «εθνικής bad bank», ενός πολυσυμμετοχικού σχήματος με τη συμμετοχή κράτους, τραπεζών και ιδιωτικών κεφαλαίων, για να διαχειρίζεται το σύνολο των «κόκκινων δανείων», ώστε «με κοινωνική ευαισθησία» να λυθεί το ζήτημα - αλλά μέχρι σήμερα, ούτε αυτό, ούτε άλλο σχέδιο έχει εφαρμοστεί.  
«Δεν υπάρχει αποτέλεσμα δυστυχώς, γιατί δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός που να είναι αποτελεσματικός. Ερχόμαστε σήμερα και πάλι από το μηδέν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».  
Παράλληλα, ο κ. Κούκος ανέφερε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών, σε αυτές τις συνθήκες και προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, προσανατολίζονται σε σχέδια «μείωσης του κόστους», ενώ διακινούνται και σενάρια για μειώσεις προσωπικού και συρρίκνωσης δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό.
Είμαστε σε πορεία ενημέρωσης των εργαζομένων.
Ήδη από 64.000 προ κρίσης, έχουμε μείνει 38.000 τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ οι απώλειες των αποδοχών μας μέσα στην κρίση έφτασαν το 40%».  
Ο κ. Κούκος ενημέρωσε τους τραπεζοϋπαλλήλους ενόψει της υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΟΤΟΕ θα επιδιώξει να διασφαλίζεται σε αυτήν, ρήτρα απασχόλησης, σταδιακή κάλυψη των απωλειών της περιόδου της κρίσης, και συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες μετασχηματισμού προς την ψηφιακή τραπεζική, στο πλαίσιο της «τετάρτης βιομηχανικής επανάστασης», ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και στην κατάρτιση του προσωπικού.
Στις αρνητικές επιπτώσεις της πώλησης των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών σε ξένα funds, για τους τραπεζοϋπαλλήλους αλλά και τους οφειλέτες, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης