Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο στόχαστρο της Εφορίας 200 χιλ. πελάτες τραπεζών με συμβόλαια ενοικίασης θυρίδων

tags :
Στο στόχαστρο της Εφορίας 200 χιλ. πελάτες τραπεζών με συμβόλαια ενοικίασης θυρίδων
Η νέα υποχρέωση παροχής στοιχείων από τις τράπεζες δεν αφορά το περιεχόμενο των θυρίδων
Διακόσιοι χιλιάδες πελάτες των τραπεζών με συμβόλαια ενοικίασης θυρίδων έχουν μπει από χθες στο στόχαστρο της Εφορίας.
Με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπαίνει ρητώς ο όρος προς τις τράπεζες να γνωστοποιούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και, κατ’ επέκταση στις ελεγκτικές και διωκτικές Αρχές της χώρας, τους φορολογούμενους που έχουν θυρίδες.
Η νέα υποχρέωση παροχής στοιχείων από τις τράπεζες δεν αφορά το περιεχόμενο των θυρίδων.
Ωστόσο πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τη συχνότητα που οι κάτοχοι επισκέπτονται τη θυρίδα τους ή τον χρόνο παραμονής στον συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο της αναλυτικής καταγραφής των κινήσεων τους.
Με την υπουργική απόφαση πάντως ανοίγει σε πρώτη φάση ο δρόμος να εντοπιστούν οι οφειλέτες της Εφορίας που έχουν στην κατοχή τους θυρίδες και φιλοξενούν σε αυτές πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία: χρήματα, κοσμήματα, πλάκες χρυσού.
Το επόμενο βήμα θα είναι η έφοδος των ελεγκτικών αρχών στις θυρίδες των οφειλετών, κάτι για το οποίο απαιτείται δικαστική απόφαση.
Επιπλέον οι τράπεζες δεν μπορούν να δεσμεύσουν το περιεχόμενο των θυρίδων ή να απαγορεύσουν το άνοιγμά τους από τον μισθωτή, παρά μόνο σε περιπτώσεις εκτέλεσης αποφάσεων της Δικαιοσύνης ή άλλων Αρχών.
Αρμόδιες πηγές αφήνουν «παράθυρο» απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου για το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων και την κατάσχεση του περιεχομένου τους για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για να μελετήσει το πλαίσιο, η οποία αναμένεται να παραδώσει την πρότασή της στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.
Η νέα υπουργική απόφαση ορίζει ότι το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) θα μπορεί πλέον να διαβιβάζει ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τους οικονομικούς εισαγγελείς και τους εισαγγελείς Διαφθοράς πληροφορίες όχι μόνο για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων, αλλά και για:

• τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλίσει σε θυρίδες τραπεζών,
• τις πάσης φύσεως συναλλαγές τους μέσω πλαστικού χρήματος και
• τις λήψεις και αποπληρωμές πάσης φύσεως δανείων (καταναλωτικών, προσωπικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης