Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τελικά ποιοι έχουν δίκιο, οι Long ή οι Short;

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τελικά ποιοι έχουν δίκιο, οι Long ή οι Short;
Ο πανδαμάτωρ χρόνος σύντομα θα επιβεβαιώσει ποίος τελικά θα γράψει τα κέρδη και ποιος τις ζημιές..
Η έντονη ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου με αυξημένο τζίρο και κύριο μοχλό την αντίδραση των καταβαραθρωμένων τραπεζικών μετοχών, το οδήγησε κοντά στους ημερήσιους κινητούς εκθετικούς μέσους όρους 200 ημερών.
Η προεξόφληση εύρεσης λύσης για την 1η κατοικία μεταξύ τραπεζών – θεσμών και κυβέρνησης, αλλά και η δήλωση του Ε. Τσακαλώτου στο CNBC, περί υποστήριξης του αιτήματος της νέας κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων, λειτούργησε ως καύσιμο της ανοδικής κίνησης.
Όμως το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, έχοντας πλέον εισέλθει ξεκάθαρα σε μια πολωτική προεκλογική περίοδο.
Μεμονωμένες θετικές μακροοικονομικές ειδήσεις, δεν εξισορροπούν τις αρνητικές, όπως την ξαφνική «επίσημη» αύξηση της ανεργίας κατά 22.000 άτομα, αλλά και το γεγονός ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αισίως αποτελούν το 54,35%.
Επιπλέον κωλυσιεργίες σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα όπως του Ελληνικού, αλλά και η πρόσφατη μη έγκριση του συνολικού επενδυτικού Master plan του ΟΛΠ προβληματίζουν.
Η περικοπή πρόσθετων επενδύσεων 286 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία οικονομία που τις λείπουν 99 δις επενδύσεις (εκτίμηση ΣΕΒ), δεν προάγουν την ταχεία επάνοδο της Ελληνικής οικονομίας και σίγουρα αποτελούν δυσάρεστα παραδείγματα για νέους δυνητικούς επενδυτές.
Παρά την έντονη ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών, οι Ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί, αυξάνοντας τις πωλητικές θέσεις τους και ο χρόνος θα δείξει ποίος είχε τελικά δίκιο στον ακήρυχτο τραπεζικό πόλεμο .
Τα Ελληνικά ομόλογα, σταμάτησαν την αποκλιμάκωση τους και η 10-ετη έκδοση κινείται λίγο κάτω από το 3,80%, υποψιάζοντας τους εμπλεκόμενους, ότι μια προσπάθεια έκδοσης 10-ετους ομολόγου είναι κοντά, αν δεν αλλάξει δραματικά το διεθνές περιβάλλον.
Ο Γενικός Δείκτης, έχει πλησιάσει την ισχυρή αντίσταση των 680 (683 μον. ΚΜΟ expo 200 ημ) μονάδων.
Η επιβεβαιωμένη πλέον ημερήσια διάσπαση των 660, έχει δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για συνέχιση της κίνησης, με επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 705, 725 και 740 μονάδων.
Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται πέριξ των 660 και 640 μον. υποστηριζόμενα από τον ΚΜΟ 50Ημ expo( 642,90).
Αντίστοιχα ο FTSE25 προσέγγισε των εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1790,10) χωρίς να τον διασπά προς το παρόν. Επιβεβαιωμένη διάσπαση του, μπορεί να οδηγήσει στους επόμενους στόχους των 1830, 1860 & 1890 μονάδων.
Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1745, 1705 μονάδες και στο εκθετικό ΚΜΟ 50 ημερών(1697 μον.).
Συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για αύξηση μετοχικών τοποθετήσεων, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές.
Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.
Παρά ταύτα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, λόγω δικαστικών αποφάσεων και προεκλογικών παροχών υφίσταται.
Η αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά +2,1 δισ. ευρώ το 2018, αλλά και οι εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί από το Δημόσιο σε δάνεια Ιδιωτών και έχουν καταπέσει, δεν δημιουργούν εφησυχασμό.
Συμπερασματικά όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές και αναλύοντας ιστορικά δεδομένα του ΧΑΑ από το 1981, εκτιμούμε ότι ένα «ξεκάθαρο» πολιτικό μήνυμα υπέρ «φιλοεπενδυτικών πολιτικών», θα επιδράσει θετικά και στο Ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και βραχυπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί τραγικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον..
Ο πανδαμάτωρ χρόνος σύντομα θα επιβεβαιώσει ποίος τελικά θα γράψει τα κέρδη και ποιος τις ζημιές..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης