Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε αδιέξοδο ο νόμος Κατσέλη έως Ιούνιο 2019 λόγω έλλειψης πλατφόρμας για τα «κόκκινα δάνεια» – Τα αδύναμα σημεία

tags :
Σε αδιέξοδο ο νόμος Κατσέλη έως Ιούνιο 2019 λόγω έλλειψης πλατφόρμας για τα «κόκκινα δάνεια» – Τα αδύναμα σημεία
Από 1η Μαρτίου, όταν δηλαδή καταργείται ο νόμος Κατσέλη, μέχρι τον Ιούνιο, οι δανειολήπτες θα είναι κυριολεκτικά… στον αέρα
Θνησιγενές δείχνει να είναι το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αφού τόσο τα σημαντικά όσο και τα πρακτικά ζητήματα δεν έχουν ρυθμιστεί.
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η νέα πλατφόρμα που θα αντικαταστήσει τις δικαστικές αίθουσες δεν θα ανοίξει πριν από τον προσεχή Ιούνιο.
Αυτό σημαίνει ότι από 1η Μαρτίου, όταν δηλαδή καταργείται ο νόμος Κατσέλη, μέχρι τον Ιούνιο, οι δανειολήπτες θα είναι κυριολεκτικά… στον αέρα.
Και σε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να λειτουργεί άψογα ώστε να ικανοποιήσει τις χιλιάδες αιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μπορέσει να ομαλοποιηθεί η λειτουργία, ίσως χρειαστεί να περάσουν 5-6 μήνες, δηλαδή το σύστημα θα λειτουργεί άρτια στο τέλος το 2019!
Επίσης, ο νέος νόμος, ο οποίο θα αντικαθιστά τον καταργηθέντα ν. Κατσέλη, θα έχει ισχύει μόνο για ένα χρόνο δηλαδή έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020.
Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα ισχύει, οπότε δεν θα υφίσταται η έννοια της προστασίας πρώτης κατοικίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, οι τραπεζίτες έλαβαν υπόσχεση ότι θα ενοποιηθεί ο νόμος Κατσέλη και ο νέος της προστασίας α' κατοικίας, αλλά το πιθανότερο είναι η σταδιακή κατάργηση του πρώτου.
Εντούτοις, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν ένας δανειολήπτης προσφύγει στο δικαστήριο, μη αποδεχόμενος τη ρύθμιση της τράπεζας, τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του παλαιού ν. Κατσέλη, ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Επίσης, άπαξ και έχει εκκινηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού δεν θα επιτρέπεται στον δανειολήπτη να υποβάλει αίτηση ανακοπής στο δικαστήριο, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα.
Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται διόρθωση στην τιμή ακινήτου.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι αναφορικά με τον μηχανισμό ποσόστωσης της επιδότησης δόσης, το ποσοστό του 33% αποτελεί μέσο όρο, θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα πάρουν επιδότηση 20% και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να λάβουν επιδότηση 40% έως 50% επί της δόσης.
Προφανώς και η ποσόστωση θα εξαρτηθεί από τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών που θα αποφασίσουν να καταστήσουν ενήμερο ένα προβληματικό δάνειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης