Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 8 μηνών υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Ιανουάριο 2019, στο 1,4%

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 8 μηνών υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Ιανουάριο 2019, στο 1,4%
Τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (22/2) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στις αρχές του μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι 1,6% τον Δεκέμβριο του 2018, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευτίων οκτώ μηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη συμβολή για την ετήσια άνοδο του πληθωρισμού προήλθε από τον τομέα της ενέργειας (2,7%), καθώς και από τον τομέα των υπηρεσιών (1,6%).
Οι τιμές στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού ενισχύθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο 0,3%.
Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% για τον Ιανουάριο του 2019, έναντι 1,6% τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (0.5%) την Κροατία και την Πορτογαλία (αμφότερες στο 0,6%) ενώ αντίθετα τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Λετονία (2,9%) και τη Ρουμανία (3,2%).
Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, ο ετήσις πληθωρισμός υποχώρησε σε 16 κράτη-μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε 5, ενώ αυξήθηξηκε σε 7.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης