Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Η οικονομία των ΗΠΑ ολοκλήρωσε το 2018 με μια σταθερή αλλά εξασθενημένη ανάπτυξη

Fed: Η οικονομία των ΗΠΑ ολοκλήρωσε το 2018 με μια σταθερή αλλά εξασθενημένη ανάπτυξη
Η αμερικανική οικονομία διατήρησε έναν «στέρεο» ρυθμό ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αναφέρει η Fed στην εξαμηνιαία της έκθεση νομισματικής πολιτικής προς το Κογκρέσο
Η αμερικανική οικονομία διατήρησε έναν «στέρεο» ρυθμό ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πιθανότατα καταγράφοντας ανάπτυξη «μόλις κάτω» από το 3% για το σύνολο του έτους, αν και οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες άρχισαν να εξασθενούν, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στην εξαμηνιαία της έκθεση νομισματικής πολιτικής προς το Κογκρέσο, που δημοσιεύθηκε σήμερα (22/2/2019).
Σε ένα έγγραφο που εξισορροπεί τις θετικές προοπτικές της για μια συνεχιζόμενα αναπτυσσόμενη οικονομία έναντι μιας πληθώρας αναδυόμενων εγχώριων και παγκόσμιων κινδύνων, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε τον περασμένο μήνα να θέσει σε αναμονή περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
«Υπό το φως των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και της ύφεσης των πληθωριστικών πιέσεων, η Επιτροπή θα σταθεί με υπομονή ως προς τον προσδιορισμό των μελλοντικών αναπροσαρμογών του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων», αναφέρει η έκθεση.
Από την «υποβαθμισμένη» όρεξη για ανάληψη ρίσκου μεταξύ των επενδυτών στην επιβράδυνση στην Κίνα, οι προοπτικές για την πολιτική είναι «πιο αβέβαιες από ό,τι προηγουμένως», αναφέρει η Fed, υπογραμμίζοντας τις «πιο ήπιες παγκόσμιες και οικονομικές συνθήκες».
Αυτό μπορεί να μετακυλιστεί και στις αρχές του 2019, αναφέρει η Fed, σημειώνοντας ότι το πρόσφατο μερικό shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ «πιθανότατα έχει πλήξει την αύξηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».
Για το 2018, η Fed αναφέρει:
«Οι καταναλωτικές δαπάνες διευρύνθηκαν με ισχυρό ρυθμό για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου εξαμήνου... αν και οι δαπάνες φαίνεται να έχουν εξασθενήσει προς το τέλος του έτους».
«Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης, αν και η ανάπτυξη φαίνεται να επιβραδύνθηκε κάπως», προσθέτει.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων παραμένει «ευνοϊκή», συνεχίζει η Fed, προσθέτοντας: 
«Οι εγχώριες οικονομικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν γίνει λιγότερο ευνοϊκές για την οικονομική ανάπτυξη».
Η Fed αναφέρει επίσης στο Κογκρέσο ότι θα συνεχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της, το οποίο είχε μειωθεί κατά περίπου 260 δισ. δολ. σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή της προς τους βουλευτές, κλείνοντας το έτος κοντά στα 4 τρισ. δολ.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε επίσης το νέο της άνοιγμα στην προσαρμογή των «λεπτομερειών» του σχεδίου του ισολογισμού της, αν αυτό δικαιολογείται από τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Fed σημειώνει ότι «βλέπει» ελάχιστους κινδύνους για μια «εκτόξευσή» του.
Η Fed επισημαίνει ότι οι αυξανόμενοι μισθοί δεν έχουν επηρεάσει τις πιέσεις στις τιμές, ενώ το μειούμενο κόστος της ενέργειας έχει οδηγήσει σε μια γενική μείωση του πληθωρισμού από το περασμένο καλοκαίρι.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2% ή λιγότερο κατά το επόμενο έτος.
Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για «συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας» και μια ισχυρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που τροφοδοτήθηκε από τις φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Trump, ενισχύοντας τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.
Ωστόσο, η Fed προειδοποιεί για «πονοκεφάλους», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για την παγκόσμια εμπορική πολιτική.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα καταθέσει ενώπιον των βουλευτών της Γερουσίας και της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών την Τρίτη και την Τετάρτη (26-27/2).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης