Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Στο +0,3% ο DAX

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Στο +0,3% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 371,23 μονάδες
Με ήπια άνοδο έκλεισαν σήμερα (22/2/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 371,23 μονάδες.


Ο κλάδος πρώτων υλών «ηγήθηκε» της σημερινής ανόδου, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην Κίνα, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,9%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.
Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή πλησιάζει και η προθεσμία της 1ης Μαρτίου που είχαν ορίσει ο Trump και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, προκειμένου να υπάρξει λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Reuters, Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο καθώς φέρονται να έχουν αρχίσει να καταρτίζουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας-πλαισίου και εξετάζουν τη φρασεολογία έξι μνημονίων κατανόησης που αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.
Εάν οι δύο πλευρές δεν κλείσουν συμφωνία ως την 1η Μαρτίου, οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 200 δισ. δολ., θα αυξηθούν από το 10% στο 25%.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,30% κι έκλεισε στις 11.457,70 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,16% στις 7.178,60 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 5.215,85 μονάδες.




Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 20.262,51 μονάδες.


Επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, εν όψει της σημερινής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch.
Η Societe Generale εκτιμά πως η αγορά τοποθετεί στο 30% την πιθανότητα να υποβαθμίσει απόψε η Fitch την αξιολόγηση της Ιταλίας, στο «ΒΒΒ-», που θα την έφερνε μόλις μία βαθμίδα πάνω από τον επενδυτικό βαθμό.
Η πρόσφατη διολίσθηση της ιταλικής οικονομίας σε τεχνική ύφεση αύξησε τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να απειληθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
H απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 2,88%, από 2,829% στο χθεσινό κλείσιμο.
Στο ταμπλό, άνοδο 1,4% σημείωσε η μετοχή της Societe Generale, οποία εξετάζει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στην επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γαλλική τράπεζα αναζητά εταίρο για τις δραστηριότητες cash - equity, προκειμένου να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος και την πίεση που ασκούν στην SocGen οι ελεγκτικές αρχές.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στις εξελίξεις στη Βρετανία, όπου παραιτήθηκε και ένατος βουλευτής από το Εργατικό Κόμμα, με τον επικεφαλής του κόμματος, Jeremy Corbyn, να έρχεται σε δύσκολη θέση.
Ο βουλευτής Ian Austin παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι το κόμμα είναι διαλυμένο και έχει καταληφθεί από την «άκρα αριστερά».
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2019 ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, και συγκεκριμένα στο 1,4%, από 1,6% τον Δεκέμβριο του 2018, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.
Στη Γερμανία, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα τον Φεβρουάριο του 2019, με τον σχετικό δείκτη του Ινστιτούτου Ifo να υποχωρεί στις 98,5 μονάδες, από 99,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης