Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αντιδράσεις στο ευχετήριο τηλεγράφημα του Προέδρου Steinmeier για την εθνική επέτειο του Ιράν

Γερμανία: Αντιδράσεις στο ευχετήριο τηλεγράφημα του Προέδρου Steinmeier για την εθνική επέτειο του Ιράν
Αντιδράσεις για το ευχετήριο τηλεγράφημα του Frank-Walter Steinmeier στο Ιράν
Αντιδράσεις από τα κόμματα - ακόμη και του κυβερνητικού συνασπισμού - και τον Τύπο έχει προκαλέσει το ευχετήριο τηλεγράφημα του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (Frank-Walter Steinmeier) προς τον Πρόεδρο του Ιράν, με αφορμή την εθνική επέτειο της χώρας.
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, παρά το διπλωματικό έθιμο, πώς μπορέσατε να συγχαρείτε ως αρχηγός κράτους ένα τέτοιο καθεστώς;
Ανεξαρτήτως του αν επρόκειτο για εθνική επέτειο ή για επέτειο επανάστασης», γράφει σε δισέλιδη επιστολή της προς τον κ. Σταϊνμάιερ η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και κάνει λόγο για «απάνθρωπο» καθεστώς, για να καταλήξει με την φράση:
«Όχι στο όνομά μου!».
«Έμεινα έκπληκτος από τις ευχές, κυρίως βλέποντας πώς εξελίχθηκε αυτή η χώρα μετά την επανάσταση.
Μήπως είναι τώρα δεδομένο ότι θα λάβουν ανάλογες ευχές στο όνομα του γερμανικού λαού και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Βόρεια Κορέα;», δήλωσε στην εφημερίδα «Βild», η οποία ανέδειξε το θέμα, ο εκπρόσωπος του CDU στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Ράντβαν, ενώ ο συνάδελφός του Νίκολας Λέμπελ τόνισε ότι από την Ισλαμική Επανάσταση, το Ιράν αποτελεί απειλή για τον δυτικό κόσμο και πρόσθεσε ότι «όποιος λέει ειλικρινά ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος για την Γερμανία, δεν μπορεί να στέλνει ευχές στον θανάσιμο εχθρό του Ισραήλ» και χαρακτήρισε την ενέργεια «απολύτως ανάρμοστη».
Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο Φρανκ Μιούλερ-Ρόζεντριτ δήλωσε ότι «για τους φίλους μας στο Ισραήλ, οι οποίοι βρίσκονται υπό την διαρκή απειλή του Ιράν, αυτό θα πρέπει να ήταν σαν χαστούκι στο πρόσωπο».
Ο Ούλριχ Λέχτε, επίσης από το FDP, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες «διαδικασίες» που ακολουθεί η Προεδρία, σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει αυτές να ακολουθούνται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ενώ ο συνάδελφός του Αλεξάντερ Κούλιτς αμφισβήτησε ευθέως την νομιμοποίηση του κ. Σταϊνμάιερ να αναμιγνύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Δεν είναι πλέον ο υπουργός μας των Εξωτερικών», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Bild.
Διαφορετική άποψη ωστόσο εξέφρασαν πολιτικοί άλλων κομμάτων: από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ο Ρόλαντ Χάρτβιγκ ερμηνεύει το τηλεγράφημα του Ομοσπονδιακού Προέδρου ως συμβολή στην δημιουργία καλών διαύλων επικοινωνίας με την Τεχεράνη.
«Η εξωτερική πολιτική είναι πρώτα από όλα ρεαλιστική πολιτική», δήλωσε, ενώ ο βουλευτής της AfD Βάλντεμαρ Χερντ τόνισε ότι, αν και δεν συγκαταλέγεται στους φίλους και υποστηρικτές του κ. Σταϊνμάιερ, στην προκειμένη περίπτωση θα τον υπερασπιστεί, διότι δεν έκανε κάτι περισσότερο από το να συγχαρεί μια χώρα με την οποία η Γερμανία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.
«Νομίζω ότι το ίδιο θα είχε κάνει και ο Μπίσμαρκ», είπε χαρακτηριστικά.
Στήριξη όμως ήρθε για τον κ. Σταϊνμάιερ και από την Αριστερά (Die Linke):
«Τα συγχαρητήρια του κ. Σταϊνμάιερ δεν αποτελούν βεβαίως κανένα σκάνδαλο», δήλωσε η Κάτριν Φόγκλερ και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των βουλευτών.
«Φυσιολογική και σωστή» βρίσκει την ενέργεια του Προέδρου και ο Στέφαν Λίμπιχ από την Αριστερά, ενώ ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) - από το οποίο προέρχεται ο κ. Σταϊνμάιερ - για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο για «διπλωματικό έθιμο», διευκρινίζοντας ότι με το τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος εξέφρασε τον σεβασμό του για τον ιρανικό λαό.
«Ασφαλώς και επιτρέπεται ο Πρόεδρος να εκφράζεται για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά αυτή τη φορά δεν το έκανε.
Ο Πρόεδρος - όπως συνηθίζεται - συνεχάρη το Ιράν για την εθνική του επέτειο και όχι για την Επανάσταση», δήλωσε από την πλευρά της η σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και πρώην υπουργός Μπάρμπαρα Χέντρικς.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίστηκε πάντως ότι οι ευχές του Ομοσπονδιακού Προέδρου δεν αφορούσαν την επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση, αλλά την εθνική επέτειο του Ιράν, η οποία εορτάζεται την ίδια μέρα και ότι η Γερμανία λαμβάνει υπόψη της τον κατάλογο των εθνικών επετείων όπως αυτός έχει καταρτισθεί από τον ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης