Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο «κόλπο» με τα stock options των startup για την αποφυγή της εφορίας

tags :
Το μεγάλο «κόλπο» με τα stock options των startup για την αποφυγή της εφορίας
Το μεγάλο «κόλπο» με τα stock options των startup για την αποφυγή της εφορίας
Οι startup εταιρείες καθίστανται «βολικά» απαισιόδοξες για τις αποτιμήσεις τους πριν προχωρήσουν σε Δημοσία Προσφορά (IPO) γίνουν δημόσιοι όταν παρέχουν stock options στους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με μια ανάλυση της Wall Street Journal.
Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις δημιουργούν ένα απροσδόκητο αντίτιμο για τους εργαζόμενους και μπορούν να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη.
Η έκθεση ανέλυσε τις πρόσφατες αρχικές δημόσιες προσφορές και εντόπισε 68 εταιρείες που έδωσαν στους εργαζομένους stock options για να αγοράσουν μετοχές αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών πριν την IPO κάθε αντίστοιχης εταιρείας.
Ωστόσο, η εύλογη αξία των μετοχών αυτών ήταν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια την εποχή εκείνη, βάσει ενός μοντέλου αποτίμησης που αναπτύχθηκε από ακαδημαϊκούς.
Αυτό ισοδυναμεί με έκπτωση 32% για τα  stock options των εργαζομένων.



Το 2019 αυτοί οι τύποι αποτιμήσεων θα είναι στο επίκεντρο καθώς τα ονόματα εταιριών όπως η Uber και το Pinterest προετοιμάζονται για IPO.
Ένα καλό παράδειγμα αυτής της «υποτίμησης» ήταν η Blue Apron Holdings.
Οι ιδρυτές της εταιρείας έλαβαν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2015 από πωλήσεις μετοχών σε επενδυτές με τίμημα 13,33 δολάρια ανά μετοχή. Αυτή ήταν τριπλάσια τιμή από τα 3,69 δολάρια ανά μετοχή, τιμή στην οποία εξασκήθηκαν τα stock options των εργαζομένων της.
Οι μετοχές της Blue Apron σήμερα (22/2) διαπραγματεύονται σε περίπου 1,54 δολάρια ανά μετοχή.
Ο Mukesh Bajaj, χρηματοοικονομικός οικονομολόγος που κατέθεσε σε πολλές υποθέσεις αποτίμησης εταιριών για τις φορολογικές αρχές δήλωσε ότι «ο νόμος ορίζει ότι οι μετοχές που διατίθενται στους εργαζόμενους θα πρέπει να τιμολογούνται στην εύλογη αξία τους, αλλά δεν καθορίζουν τη βάση της τιμολόγησης - ένα δελεαστικό κενό για να κερδίσουν χρήματα τα στελέχη τους».
Τα stock options είναι ένα από τα καλύτερα «όπλα» για τις startup εταιρείες για να προσελκύσουν ταλαντούχα στελέχη και το discount στις αποτιμήσεις των μετοχών  μπορεί να είναι ένα κερδοφόρο όφελος.
Η ύπαρξη «πρώιμων»  επενδυτών και η κατοχή stock options προτού η εταιρεία εισαχθεί στο χρηματιστήριο καθιστά ευκολότερο για τους εργαζόμενους να αποκομίζουν κέρδη, παρόλο που οι συμμετέχοντες στη δημόσια εγγραφή  ενδέχεται να παρατηρήσουν μείωση της τιμής της μετοχής της εταιρείας.
Ο Robert Willens, φορολογικός αναλυτής της Νέας Υόρκης, δήλωσε πως «υπάρχει ένα τεράστιο κίνητρο για να εκτιμήσουμε τις μετοχές με τον χαμηλότερο δυνατό αριθμό.
Είναι μια δοκιμασμένη και αληθινή στρατηγική και οι φορολογικές αρχές δεν είναι πολύ προσεκτικός σε αυτό».



Οι αποτιμήσεις ιδιωτικών εταιρειών είναι συνήθως πολύ πιο αδιαφανείς και υποκειμενικές από τις δημόσιες εταιρείες, των οποίων η αποτίμηση γίνεται συνεχώς από τις αγορές.
Οι φορολογικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν αυτή τη φοροαποφυγή επιβάλλοντας κυρώσεις στις εταιρείες και τους εργαζόμενους εάν παραχωρηθούν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών σε τιμή κατώτερη από την εύλογη αξία τους.
Ωστόσο, οι κανόνες του IRS γενικά προστατεύουν τις επιχειρήσεις από τη δράση τους εάν χρησιμοποιούν ανεξάρτητη εταιρεία αξιολόγησης, εκτός αν η αποτίμηση αυτή θεωρείται «κατάφωρα παράλογη».
Ως αποτέλεσμα αυτού του κανόνα του 2004, πολλές «ανεξάρτητες» επιχειρήσεις ξεπήδησαν και μπήκαν στην επιχείρηση πραγματοποίησης αυτών των τύπων αποτιμήσεων.
Το IRS έχει κάνει ελάχιστα για την επιβολή αυτών των κανόνων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από περισσότερες από 180 εταιρείες που σχεδίαζαν μια δημόσια εγγραφή να εξηγήσουν την τιμολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης ή των μετοχών μεταξύ 2016 και 2018.
Ωστόσο, δεν χρειάστηκε τελικά καμία από αυτές τις εταιρείες να προσαρμόσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης