Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νικαράγουα: Ο πρόεδρος Ortega αναγγέλλει επανέναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση για την εδραίωση «της ειρήνης»

tags :
Νικαράγουα: Ο πρόεδρος Ortega αναγγέλλει επανέναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση για την εδραίωση «της ειρήνης»
Νικαράγουα: Ο πρόεδρος Ortega αναγγέλλει επανέναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση για την εδραίωση «της ειρήνης»
Ο πρόεδρος της Νικαράγουας D. Ortega ανήγγειλε ότι θα ξαναρχίσει διάλογο, «διαπραγματεύσεις» με ηγέτες της αντιπολίτευσης, που απαιτούν την παραίτησή του και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, σχεδόν έναν χρόνο αφότου ξέσπασε μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της χώρας, έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τέσσερις δεκαετίες.
Η αντιπολίτευση επιβεβαίωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση.
Η προηγούμενη απόπειρα διαλόγου, τον Μάιο, μετά τις κινητοποιήσεις που άρχισαν τον Απρίλιο του 2018, με αφορμή μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος βάσει εισηγήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, αποδείχθηκε άκαρπη, ενώ οι διαδηλώσεις είχαν ήδη προσλάβει χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του Ortega.
Οι διαδηλώσεις και η βία αποκλιμακώθηκαν μόνο έπειτα από μήνες και μια εκστρατεία σκληρής καταστολής που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 320 άνθρωποι να σκοτωθούν και πάνω από 600 να οδηγηθούν στις φυλακές, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ). Μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για τουλάχιστον 325 νεκρούς και 700 φυλακισθέντες.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μανάγκουα, ο 73χρονος Ortega ανήγγειλε ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση θα επαναληφθεί από την ερχόμενη Τετάρτη, 27η Φεβρουαρίου.
«Θα διαπραγματευθούμε για να ενισχυθεί η ειρήνη», να «ανοίξει ο δρόμος για την εθνική συνεννόηση», είπε, ενώ επανέλαβε την κατηγορία ότι οι μαζικές διαδηλώσεις του 2018 αποτελούσαν μέρος μιας συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Ο Ortega άρχισε εξάλλου πρόσφατα συνομιλίες με φορείς εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα.
Ο πρόεδρος είχε τερματίσει την προηγούμενη προσπάθεια διαλόγου, με τη μεσολάβηση της ιεραρχίας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, τον Ιούνιο.
Ο Ortega αναδείχθηκε στην εξουσία για πρώτη φορά το 1979, αφού οι σαντινιστές αντάρτες ανέτρεψαν τη δικτατορία των Somoza.
Την έχασε το 1990, πριν επιστρέψει στην προεδρία το 2007.
Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2021.
Ο A. Rotsa, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που θα εκπροσωπήσει τις φοιτητικές οργανώσεις στις συνομιλίες, στο πλευρό άλλων πέντε διαπραγματευτών, εκπροσώπων ενώσεων των επιχειρήσεων καθώς και πολιτικών, τόνισε πως ένα αίτημα που θα προβάλλει πιεστικά είναι οι αρχές να αφήσουν ελεύθερους αυτούς που χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους.
Τη Δευτέρα, ένας συνδικαλιστής αγρότης που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις εναντίον του Ortega καταδικάστηκε να εκτίσει 216 χρόνια κάθειρξη, αν και η νομοθεσία στη Νικαράγουα περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια του εγκλεισμού στις φυλακές στα 30 χρόνια.
Ο Rotsa είπε ακόμη πως η αντιπολίτευση θα απαιτήσει επίσης μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, διαφανείς εκλογές και δικαιοσύνη για όσους έχασαν τη ζωή τους στην κυβερνητική καταστολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης