Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒΒ+» η Βουλγαρία – Σταθερό το outlook

Scope: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒΒ+» η Βουλγαρία – Σταθερό το outlook
Αναβαθμίζεται η Βουλγαρία από τη Scope
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητα της Βουλγαρίας κατά μία βαθμίδα, σε «ΒΒΒ+», προχώρησε η Scope Ratings, ορίζοντας σε σταθερές -από θετικές- τις προοπτικές (outlook).
Η αναβάθμιση οφείλεται στο φθίνον δημόσιο χρέος της χώρας, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και η ενισχυμένη ανθεκτικότητα σε εξωτερικά σοκ.
Σε αντίθετο κλίμα, οι αναβαθμίσεις περιορίζονται από τους κινδύνους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τις ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους ανήλθε σε μόλις 23,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2018, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι θα μειωθεί σταδιακά στο 18,5% έως το 2023.
Το 2018, η Βουλγαρία κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες για έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.
Ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, που αντικατοπτρίζει την αύξηση των αμοιβών του δημόσιου τομέα παράλληλα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δαπάνες υποδομής, ο προϋπολογισμός θα επανέλθει σε ισορροπημένη θέση μέχρι το 2020.
Επίσης, η Βουλγαρία απολαμβάνει κάλυψη συναλλαγματικών αποθεμάτων, που ενισχύει τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με αποθέματα συναλλαγματικών διαθεσίμων συνολικού ύψους 25,2 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο του 2019, έναντι 15,1 δισ. Δολαρίων τον Ιανουάριο 2015.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βουλγαρίας ήταν πλεονασματικό κατά 4,6% του ΑΕΠ το 2018, χαμηλότερο από το 6,5% το 2017.
Η οικονομία της Βουλγαρίας αναπτύχθηκε κατά 3,8% το 2019, από 3,3% το 2017, ενώ ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί σε περίπου 3% το 2019.
Σε ό,τι αφορά στο εγχώριο τραπεζικό κλάδο, επισημαίνεται πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρόλο που μειώθηκαν στο 7,6% των συνολικών δανείων στα τέλη του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης