Διεθνή

Βενεζουέλα: Έκλεισαν τα σύνορα με την Κολομβία - Aνοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Έκλεισαν τα σύνορα με την Κολομβία - Aνοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence και άλλοι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα συναντηθούν τη Δευτέρα 25/2 στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά
Εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά, έδωσε την Παρασκευή 22/2 (πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Juan Guaido, θέλει να μπει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια που  εστάλη από τις ΗΠΑ.
Την εντολή για το κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία έδωσε η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας, N. Maduro, επικαλούμενη «σοβαρές και παράνομες απειλές τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας».
Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Delcy Rodriguez «εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διελεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, ενώ «η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο».
Σημειώνεται στον ποταμό Τάτσιρα, που  αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές και μία τέταρτη, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά και η οποία είναι  κλειστή από τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, ο Juan Guaido βρέθηκε την Παρασκευή 22/2 στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας απ΄ όπου προγραμματίζεται να μπουν στη Βενεζουέλα φορτία ανθρωπιστικής βοήθεια από τις ΗΠΑ, που συγκεντρώνονται από τις 7 Φεβρουαρίου σε αποθήκες στην Κουκουτά.
Μάλιστα, ο Juan Guaido ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Richard Branson και συναντήθηκε στην Κολομβία με τους προέδρους της χώρας αυτής, της Χιλής και της Παραγουάης.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη «χρήση βίας» από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων που αποπειράθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βραζιλία για να μπει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια και μάλιστα, η Ουάσιγκτον κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας «να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας» και να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο.
Σημειώνεται ότι η Βραζιλία έχει 200 τόνους τροφίμων και φαρμάκων σε ετοιμότητα να σταλούν στη Βενεζουέλα, όμως μόνο ένα φορτηγό κατάφερε να φθάσει για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 22/2 ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός, που έχει εκφράσει την «απόλυτη πίστη» του στον εκλεγμένο πρόεδρο Maduro, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τέθηκε σε κατάσταση «συναγερμού» για να εμποδίσει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων.
Στο μεταξύ, ο John Bolton, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου D. Trump, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Κορέα εν όψει της συνόδου  κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας την επόμενη εβδομάδα στο Ανόι του Βιετνάμ, για να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Aνοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Βενεζουέλας, αν εμποδιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Η αμερικάνικη κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας για να πιέσει τον Nicolas Maduro, εκτός κι αν οι στρατιωτικοί του αψηφήσουν τις εντολές του και δεν μπλοκάρουν τα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στο Σαββατοκύριακο 23-24/2, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence και άλλοι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα συναντηθούν τη Δευτέρα 25/2 στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά.
Και ανάλογα με το τι θα γίνει στα σύνορα της Βενεζουέλας το Σαββατοκύριακο 23-24/2 θα πάρουν τις αποφάσεις τους.
"Αν υπάρξει βία οποιουδήποτε τύπου ή, αρνητική αντίδραση από την ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, μπορεί να ανακοινωθούν μέτρα από τον αντιπρόεδρο Pence και τους άλλους ηγέτες για να στενέψει ακόμα περισσότερο ο κλοιός" δήλωσε σχετικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Ενδεικτικό του πόσο σοβαρό είναι το θέμα για τον Λευκό Οίκο, το δεξί χέρι του Donald Trump, o John Bolton ακύρωσε ένα ταξίδι στη Νότια Κορέα, όπου θα συζητούσε για τα πυρηνικά, κι αυτό διότι θέλει να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Ο Pence θα ηγηθεί της αμερικάνικης αντιπροσωπείας στη συνάντηση με τον Όμιλο Λίμα (πρωτεύουσα του Περού), που αντιπροσωπεύει τα κράτη της λατινικής αμερικής.
Και όπως λέγεται θα έχει και καρότο και μαστίγιο για αυτούς που προωθούν και ασκούν βία, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με όλα τα κράτη της περιοχής.
Οι ΗΠΑ έχουν αποθηκεύσει τα πακέτα της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από αίτημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει σαν πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και πολλές ακόμα χώρες.
Παρά τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων ο Maduro αρνείται ότι υπάρχει κρίση και ισχυρίζεται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια έχει στόχο να υπονομεύσει την κυβέρνησή του.
Η ένταση, όμως, κλιμακώνεται και στρατιώτες σκότωσαν δύο πολίτες και τραυμάτισαν άλλους 15 στα σύνορα με τη Βραζιλία την Παρασκευή 22/2.
Η κυβέρνηση Trump επέβαλε κυρώσεις τον περασμένο μήνα σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Βενεζουέλας PDVSA για να στερήσει από τον Maduro σημαντικά έσοδα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος αρνήθηκε να μιλήσει για πιθανές νέες κυρώσεις, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ψάχνουν τρόπους για να εξορίσουν μέλη οικογενειών στρατιωτικών της Βενεζουέλας που ζουν στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Φλόριντα.
"Θα πρέπει να γυρίσουν στη Βενεζουέλα" είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος περιέγραψε τα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια ως ένα τεστ για τον στρατό της Βενεζουέλας, καθώς οι επικεφαλής του θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα υπακούσουν τον Maduro ή, τον Guaido, που τους έχει ζητήσει να αφήσουν τη βοήθεια να περάσει.
"Είναι η πρώτη εντολή που τους δίνει" δήλωσε με νόημα ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης