Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οδηγίες του ΥΠΕΞ των Σκοπίων για τη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία»

Οδηγίες του ΥΠΕΞ των Σκοπίων για τη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία»
Επίσημη γλώσσα είναι η «μακεδονική», σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας
Οδηγίες προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη χρήση των «σωστών» όρων  μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, δίνοντας μάλιστα τα σχετικά παραδείγματα.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών,  το επίσημο όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία».
Επίσημη γλώσσα είναι η «μακεδονική», όπως απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων και όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA  «το επίθετο «Μακεδονικός/ή/ό» πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά».
«Οι όροι αυτοί σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφώς διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα «χωρίς πάντως να διευκρινίζει πώς ο όρος π.χ. «μακεδονική ιστορία» ή «μακεδονικός πολιτισμός» θα διαχωρίζεται εννοιολογικά στη Βόρεια Μακεδονία ή την Ελλάδα, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.  
Το υπουργείο δίνει «σωστά» και «λάθος» παραδείγματα όπως πχ: «Σωστό» – μακεδονική επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία. «Λάθος» – «Άλλες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των «Βόρειας Μακεδονίας», «Ν. Μακεδονικό» και «Βόρειο Μακεδονικό», δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης