Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή Maduro ο στόχος ΗΠΑ και Guaido μετά τα αιματηρά επεισόδια - «Όχι» της ΕΕ σε επέμβαση του στρατού

Ανατροπή Maduro ο στόχος ΗΠΑ και Guaido μετά τα αιματηρά επεισόδια - «Όχι» της ΕΕ σε επέμβαση του στρατού
Η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έχει κλείσει τα σύνορα με την Κολομβία
(upd7) Tην πρώτη του συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, θα έχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, σήμερα, Δευτέρα 25/2, στην Κολομβία, μετά το ξέσπασμα βίας στη Βενεζουέλα και τις συγκρούσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα δυο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.
ΗΠΑ και αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αναζητούν νέα μέσα πίεσης προς τον Maduro προκειμένου να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η συνάντηση που δείχνει και τη στήριξη των ΗΠΑ στον Guaido, που αυτοανακυρήχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, θα γίνει,  καθώς τα πιστά στον Nicolas Maduro στρατεύματα της Βενεζουέλας δεν επέτρεψαν στα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια να μπουν στη χώρα από την Κολομβία, ρίχνοντας χημικά και πλαστικές σφαίρες και σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές.
Η βία δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, σήμερα Δευτέρα 25/2.
Ο Pence θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες λατινοαμερικάνικων χωρών, οι οποίες επίσης αναγνωρίζουν τον Guaido σαν νέο ηγέτη της Βενεζουέλας.
Όπως είχε γίνει γνωστό, νέες κυρώσεις πέρα από αυτές προς την κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, θα ανακοινώνονταν σε περίπτωση που δεν περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.
"Αν υπάρχει βία, ή, αρνητική αντίδραση από τον στρατό της Βενεζουέλας, θα υπάρξουν και μέτρα που θα στενέψουν κι άλλο τον οικονομικό κλοιό" ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση, που είχε εκδοθεί πριν από δύο μέρες.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να εξορίσουν και μέλη οικογενειών στρατιωτικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, που ζουν ακόμα και στη Φλόριντα.
Σημειώνεται ότι ο Pence είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Guaido τον Ιανουάριο του 2019, πριν ο τελευταίος αυτοανακηρυχθεί σε μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Συγκεκριμένα μέτρα εναντίον του Maduro

Την ίδια στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μike Pence πρόκειται να ανακοινώσει «συγκεκριμένα μέτρα» και «σαφείς ενέργειες» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Βενεζουέλα κατά την αυριανή του συνάντηση με ηγέτες της περιοχής στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ομάδας της Λίμα στην Μπογκοτά της Κολομβίας.
Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το είδος των νέων μέτρων που θα αναγγείλει ο Pence κατά την ομιλία που θα εκφωνήσει κατά την σύνοδο κορυφής αφού συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης  Juan Guaido
«Αυτά που συνέβησαν χθες δεν θα μας αποτρέψουν από το να περάσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στο έδαφος της Βενεζουέλας...ο αντιπρόεδρος θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα...θα πρέπει να περιμένετε να ανακοινώσει σαφείς ενέργειες αύριο στην ομιλία του στην Ομάδα της Λίμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Pompeo: Μετρημένες οι μέρες του Maduro

Πλησιάζει το τέλος για τον Nicolas Maduro τον οποίο οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν πλέον ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τόνισε την Κυριακή (24/2/2019) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo.
«Είμαι σίγουρος πως χάρη στους Βενεζουελάνους οι ημέρες του Maduro είναι μετρημένες», δήλωσε ο Pompeo σε μια συνέντευξη στο CNN, δηλώσεις που επανέλαβε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

ΕΕ: Καταδικάζουμε τη χρήση βία κατά του λαού της Βενεζουέλας 

ΕΕ: Θα πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ζήτησε σήμερα (25/2/2019) η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε ότι έχει επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στη χώρα αυτή.
«Θα πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε η Maja Kocijancic, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Εν τω μεταξύ, η
Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε χθες (24/2) τις πράξεις βίας και την καταφυγή σε ένοπλες ομάδες από το καθεστώς στη Βενεζουέλα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
«Η άρνηση του καθεστώτος να αναγνωρίσει την ανθρωπιστική επείγουσα ανάγκη οδηγεί σε μια κλιμάκωση των εντάσεων» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mongherini σε δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ.
«Απορρίπτουμε τη χρησιμοποίηση άτακτων ένοπλων ομάδων προκειμένου να εκφοβίσουν τους πολίτες και τους βουλευτές που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διανείμουν τη βοήθεια.
Ανησυχητικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ταραχές, πράξεις βίας και έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές των συνόρων και ανάμεσα στην αυτόχθονη κοινότητα Πεμόν. Απαιτούμε επιμόνως από τις δυνάμεις της τάξης και τα όργανα ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την καταφυγή στη βία και να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας» αναφερει η δήλωση της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει προς τη Βενεζουέλα.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει δεσμεύσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ για το 2018-19 ως ανθρωπιστική και ανθρωπιστική βοήθεια..
«Υπενθυμίζουμε τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη για όσο χρειαστεί, να αυξήσουμε τη βοήθεια αυτή και να εργαστούμε με πιο στέρεους και πιο περιεκτικούς συντονιστικούς μηχανισμούς υπό τη διοίκηση των αρμόδιων θεσμών των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό των αρχών του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας», ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος και υπογράμμισε:
«Οι αιτίες της σημερινής κρίσης στη Βενεζουέλα είναι πολιτικές και θεσμικές, η επίλυση άρα δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική.
Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή απόρριψη και την καταδίκη μας της βίας και κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή.
Ο λαός της Βενεζουέλας έχει υποφέρει ήδη αρκετά. Είναι καιρός να τους αφήσουμε να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ανανεώνουμε με δύναμη την έκκλησή μας για αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών».

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στον Maduro η Γερμανία μετά τα νέα βίαια επεισόδια

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στον πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro τάσσεται η Γερμανία, στον απόηχο των νέων βίαιων επεισοδίων του Σαββάτου, στα σύνορα με την Κολομβία.
«Είμαστε υπέρ της επιβολής κυρώσεων με στόχο τον Maduro και τους στενούς του συνεργάτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Maria Adebahr.

Βραζιλία: «Εγκληματική πράξη» η βία του Maduro κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας

Η Βραζιλία καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την Κυριακή (24/2) τη βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Maduro στη Βενεζουέλα για να παρεμποδίσει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Βραζιλία έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε  τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της για την  «απελευθέρωση» του νοτιοαμερικανικού έθνους.
Εν τω μεταξύ, ο συνταγματάρχης του βραζιλιάνικου στρατού George Feres Kanaan  δήλωσε στο Reuters ότι δύο στρατιώτες εθνικής φρουράς της Βενεζουέλας πέρασαν στη Βραζιλία αργά το Σάββατο (23/2) και ενώθηκαν με τους περίπου 60 στρατιωτικούς που αυτομόλησαν στην Κολομβία.

O Guaido ζητάει από την Ουάσινγκτον να αποπέμψει τον Maduro από την ηγεσία της Βενεζουέλας με κάθε τρόπο

Στρατεύματα πιστά στον Nicolas Maduro έδιωξαν τα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια το Σάββατο 23/2 από τα σύνορα της Βενεζουέλας, σκοτώνοντας και δύο διαδηλωτές, με συνέπεια ο Juan Guaido να προτείνει στην Ουάσινγκτον να εξετάσει όλες τις επιλογές για την απομάκρυνση Maduro από την εξουσία, μεταδίδει το Reuters.
Φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα από τις ΗΠΑ επέστρεψαν στις αποθήκες στην Κολομβία, καθώς οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να σπάσουν τις γραμμές του στρατού, δεχόμενοι χημικά και πλαστικές σφαίρες.
Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο και για πραγματικά πυρά που έριχναν άτομα ντυμένα με πολιτικά σε διαδηλωτές.
"Τα γεγονότα με αναγκάζουν να ζητήσω από τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει όλες τις επιλογές για να διασφαλίσει την ελευθερία στη χώρα μας" έγραψε στο Twitter o Guaido.
Oι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον Guaido ως νέο ηγέτη της Βενεζουέλας για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα δυτικά κράτη.
Η αντιπολίτευση είχε την ελπίδα ότι οι στρατιώτες θα άφηναν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν ανάγκη αρκετοί από τα 30 εκατ. κατοίκων της Βενεζουέλας, που υποφέρουν από υποσιτισμό και ασθένειες, οι οποίες, ωστόσο, είναι ιάσιμες.

Αυξάνονται οι αυτομολήσεις – Επεισόδια με τραυματίες και νεκρούς

Περί τα εκατό μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν αυτομολήσει από το Σάββατο (23/2)  και έχουν περάσει στην Κολομβία, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας.
«Μέχρι σήμερα, η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας έχει δεχθεί λίγο περισσότερα από εκατό μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, που έφυγαν από την χώρα τους διαφεύγοντας από την δικτατορία του Maduro», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας μετανάστευσης.
Δύο φορτηγά πέρασαν από τα σύνορα της Βραζιλίας, αλλά όχι και από τον τελωνειακό σταθμό της Βενεζουέλας.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Santa Elena de Uairen, ενώ την Παρασκευή 22/2 είχαν βρει τον θάνατο και δύο νεόνυμφοι.
Οι τραυματίες από σφαίρες είναι 29, ενώ πληγές από άλλη αιτία, ακόμα και από τα χημικά έχουν άλλα 285 άτομα.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σε μία στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Καράκας, για να ζητήσουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Απειλές του πολεμικού ναυτικού της Βενεζουέλας κατά πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια

Απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που απέπλευσε από το Πουέρτο Ρίκο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια  το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 24/2 (ώρα Ελλάδας) ο κυβερνήτης της νήσου, Ricardo Rosselló.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το πλοίο «δέχθηκε άμεσες απειλές από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ» και «πρόκειται για μια κατάφωρη απειλή εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής που εκτελούσαν αμερικανοί πολίτες.
Είναι απαράδεκτη και επονείδιστη».
«Βρισκόμαστε σε επαφή για να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», κατέληξε.

Το Σάββατο 23/2 το bankingnews έγραφε:

Τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας, που παραμένουν κλειστά με απόφαση Maduro, προκειμένου να μην εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε πόλη της χώρας κοντά στα σύνορα με την Βραζιλία, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.
Ένα φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε στα σύνορα της Κολομβίας με την Βενεζουέλα, όταν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας, κατήγγειλε  βουλευτής της αντιπολίτευσης.
«Οι άνθρωποι προστατεύουν το φορτίο του πρώτου φορτηγού και φροντίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια που ο Maduro ο δικτάτορας, ζήτησε να καεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους βουλευτής, που βρισκόταν κοντά στην γέφυρα ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις.
Πυρπολήθηκε φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας

Τέσσερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και στα οποία έχουν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από την Κολομβία προς την Βενεζουέλα.
Τα τέσσερα φορτηγά βρίσκονται στην αρχή της γέφυρας που ενώνει τις δύο χώρες, απέναντι από την πόλη Cucuta της Κολομβίας.
Νωρίτερα άλλο ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια κατάφερε να εισέλθει στη Βενεζουέλα.
Την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια ανήγγειλε μέσω Twitter o Juan Guaido.
«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλίας.
Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας.
Στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρθηκε με φορτηγά στα σύνορα θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έλαβαν διαταγή από τον Maduro να εμποδίσουν την μεταφορά της βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην χώρα του.
Εξάλλου όπως είχε ανακοινώσει ο Guaido η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ βρισκόταν καθ΄οδόν προς τη Βενεζουέλα.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Βενεζουέλα με ειρηνικό και ήρεμο τρόπο προκειμένου να σωθούν ζωές», δήλωσε ο Guaido από τη συνοριακή πόλη Cucuta της Κολομβίας.


Ένταση και αυτομολήσεις στρατιωτών

Νωρίτερα σε χρήση δακρυγόνων προχώρησε ο στρατός της Βενεζουέλας εναντίον ομάδας ανθρώπων, που επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στην Κολομβία, προκειμένου να εργαστούν όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έχει κλείσει τα σύνορα με την  Κολομβία, καθώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενάντια στις οδηγίες του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Την εντολή για το κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία έδωσε η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας, επικαλούμενη «σοβαρές και παράνομες απειλές τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας».

O Maduro διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία

Ο Maduro ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Delcy Rodriguez «εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διελεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, ενώ «η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο».



Σημειώνεται στον ποταμό Τάτσιρα, που αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές και μία τέταρτη, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά και η οποία είναι κλειστή από τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως 13 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν στην Κολομβία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας.



Η αμερικανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι, μπορεί να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας για να πιέσει τον Nicolas Maduro, εκτός κι αν οι στρατιωτικοί του αψηφήσουν τις εντολές του και δεν μπλοκάρουν τα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια .
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence και άλλοι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα συναντηθούν τη Δευτέρα 25/2 στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά.
Ο Pence θα ηγηθεί της αμερικάνικης αντιπροσωπείας στη συνάντηση με τον Όμιλο Λίμα (πρωτεύουσα του Περού), που αντιπροσωπεύει τα κράτη της λατινικής Αμερικής.
Και όπως λέγεται θα έχει και καρότο και μαστίγιο για αυτούς που προωθούν και ασκούν βία, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με όλα τα κράτη της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης