Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποστολάκης: Προτεραιότητα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία

Αποστολάκης: Προτεραιότητα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία
«Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια», υπογραμμίζει ο Ευ. Αποστολάκης
«Δική μας πρόθεση είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στο πλαίσιο πρόληψης δημιουργίας εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, (Ελλάδας και Τουρκίας), δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο υπουργός χαρακτηρίζει «τυπική εκπαιδευτική δραστηριότητα» την τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» και επισημαίνει ότι η Αθήνα σε κάθε περίπτωση παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει, ενώ τονίζει την ετοιμότητα των  ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα όταν και εφόσον απαιτηθεί.
Ο κ. Αποστολάκης μιλάει για τον άμεσο δίαυλο επικοινωνίας του με τον Τούρκο ομόλογό του, H. Akar, τονίζοντας ότι σκοπός των επαφών τους είναι η εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ.
Όπως σημειώνει «η προσωπική επικοινωνία που διατηρώ με τον Τούρκο ομόλογό μου από την εποχή που ήμασταν Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των χωρών μας, συμβάλλει στη διατήρηση ενός διαύλου επαφής, για την επίλυση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν σε ό,τι αφoρά τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.).
Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης που δόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Τ. Erdogan συμφωνήσαμε με τον H. Akar, στη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, να συγκροτηθούν και να συναντηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα αντιπροσωπείες των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ».
Κληθείς να απαντήσει εάν τα ΜΟΕ αποτελούν απλή αναβίωση του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ ή αναμένονται και νέα, αναφέρει ότι «το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ δημιούργησε έναν κώδικα συμπεριφοράς μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με σκοπό τη μείωση πιθανών εντάσεων που προκύπτουν από στρατιωτικές δραστηριότητες.
Η εφαρμογή του μνημονίου είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία αχρείαστων τριβών, σε συχνή βάση, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πιθανό ατύχημα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
Δική μας πρόθεση είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή ΜΟΕ στο πλαίσιο πρόληψης δημιουργίας εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Ακόμη, ο υπουργός για τη δήλωση που είχε κάνει προ μηνών περί ισοπέδωσης βραχονησίδας εάν σε περίπτωση που πατήσουν σε αυτή οι Τούρκοι, ανέφερε πως αυτό «αφορούσε ανεπίσημη συζήτηση με συναδέλφους σας δημοσιογράφους όταν ήμουν αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Νομίζω ότι απάντησα με το αυτονόητο σε μια υποθετική ερώτηση.
Εγώ, σας τονίζω και πάλι την ετοιμότητα και ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα όταν και εφόσον απαιτηθεί».
Μιλώντας για τη θητεία του, που είναι περιορισμένη δεδομένου ότι σε λίγους μήνες έρχονται εκλογές, είπε ότι «μπορεί να φαίνεται μικρό το χρονικό διάστημα αλλά πολλά μπορούν να γίνουν.
Η βασική προτεραιότητα, που δεν συναρτάται από το χρόνο της θητείας του υπουργού Άμυνας, είναι η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια του για έναν οργανισμό λειτουργικό, αποδοτικό και υγιή, με στελέχη επαγγελματίες.
«Κύρια μέριμνα παραμένει το προσωπικό.
 Παράλληλα, βασικοί άξονες της καθημερινότητας μας είναι η περαιτέρω προαγωγή της διακλαδικότητας και η στοχευμένη ενίσχυση του υλικού, πάντα με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο», σημειώνει ο υπουργός, ο οποίος  για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έχουν ήδη γίνει, όπως η δρομολόγηση της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, σε πολύ γενικές γραμμές και μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός ενίσχυσης του Στόλου με Φρεγάτες, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας, αποτελούν μονόδρομο».
Αναφέρει ακόμη ότι με «τις ΗΠΑ μας συνδέει μια διαχρονική στρατηγική αμυντική σχέση», προσθέτοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έχουν εκτενή συνεργασία σε πληθώρα δραστηριοτήτων στην ατομική, την επιχειρησιακή αλλά και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Η σχέση αυτή ενισχύεται συνεχώς κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη διεξαγωγή του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών».
Σημειώνει ωστόσο πως «η Ελλάδα ανήκει πρωτίστως στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία επιδιώκει τη σταδιακή δημιουργία της δικής της αμυντικής ταυτότητας» και «στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε όλες τις δυνατές και συμφέρουσες επιλογές προμήθειας οπλικών συστημάτων, με παράλληλη επιδίωξη αξιοποίησης και ενίσχυσης και της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη αναφορά του περί ανάγκης αμυντικής συνεργασίας με την «Βόρεια Μακεδονία», ο υπουργός σημειώνει ότι «η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και επέκτασης της συνεργασίας μας με τη γείτονα χώρα στον τομέα της άμυνας, εμπεδώνοντας σχέσεις αμοιβαιότητας και εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα».
Κατά τον ίδιο, «η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα».
«Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολάκης μιλά για αδελφική σχέση με την Κύπρο, αλλά και τον «ρόλο κλειδί» που έχουμε αναλάβει  στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας, λειτουργώντας ως «αγωγός» επικοινωνίας μεταξύ χωρών όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων κατέχει το προσωπικό, συμπληρώνοντας  ότι αναλαμβάνονται και υλοποιούνται δράσεις ικανοποίησης άμεσων και επιτακτικών αναγκών του προσωπικού που αφορούν στην εξέλιξη, στη στέγαση, στην υγειονομική περίθαλψη, στη μέριμνα για το παιδί, στην εκπαίδευση, στην πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων κ.α και σύντομα θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιέχει διάφορες ευεργετικές διατάξεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης