Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Le Maire (Γαλλία): Το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία πλήττει τη Γαλλογερμανική αμυντική συνεργασία

Le Maire (Γαλλία): Το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία πλήττει τη Γαλλογερμανική αμυντική συνεργασία
Είναι άχρηστη η συνεργασία Γαλλίας - Γερμανίας στην κατασκευή αμυντικών συστημάτων και όπλων αν δεν μπορούμε να τα εξάγουμε στη Σαουδική Αραβία
Νέες πιέσεις προς τη Γερμανία ασκεί ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Bruno Le Maire ώστε το Βερολίνο να άρει τους περιορισμούς του στις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, που επιβλήθηκαν πέρυσι μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
«Είναι άχρηστη η συνεργασία Γαλλίας - Γερμανίας στην κατασκευή αμυντικών συστημάτων και όπλων αν δεν μπορούμε να τα εξάγουμε στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Le Maire στην γερμανική Welt am Sonntag.
«Αν θέλετε να είστε ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί, πρέπει να είμαστε σε θέση να εξάγουμε σε χώρες εκτός Ευρώπης» υπογράμμισε.
Γαλλία και Γερμανία υπέγραψαν το 2018 συμβάσεις για αρκετά νέα έργα, συμπεριλαμβανομένου του Future Combat Air Systems (FCAS) - ένα εξελιγμένο αμυντικό σύστημα μέσω του οποίου αεροπλάνα, αεροσκάφη, δορυφόροι και επίγεια βλήματα θα επικοινωνούν σε μια ενιαία μονάδα λειτουργίας.
Ωστόσο, τα σχέδια εκτροχιάστηκαν μετά την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στη δολοφονία Khashoggi μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον επόμενο μήνα, το Βερολίνο επέβαλε εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ ενώ πάγωσε και όλες τις συμβάσεις για πώληση όπλων.
Από τις κυρώσεις εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία πλήττεται και η Βρετανία που επίσης έχει υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με το Ριάντ με τον Βρετανός υπουργό Εξωτερικών Jeremy Ηunt να ζητά από τη Γερμανία να μην πλέκει τα οικονομικά συμφέροντα της με ηθικά ζητήματα.
«Ζούμε σε έναν βίαιο κόσμο και το πρώτο μας καθήκον είναι να προστατέψουμε το λαό μας. Αν (η Σαουδική Αραβία) θέλει να προστατεύσει το λαό της, χρειάζεται άμυνα, ισχυρό στρατό και, από οικονομικής άποψης, περισσότερη καινοτομία, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερη προστασία», δήλωσε ο Le Maire.
«Αυτό ακριβώς θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί με τη Γερμανία και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη» υπογράμμισε.
Φαίνεται ότι η συνδυασμένη πίεση από τους πολιτικούς και τους κατασκευαστές όπλων έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο Merkel να δεσμεύεται στην ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ότι θα προχωρήσει βήμα προς βήμα προς τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές ελέγχου των εξαγωγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης