Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conte: Δεν θα διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία – Η οικονομία μας θα ανακάμψει

Conte: Δεν θα διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία – Η οικονομία μας θα ανακάμψει
«Ειλικρινά δεν βλέπω πολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε ο Conte
Ο κυβερνών συνασπισμός στην Ιταλία δεν πρόκειται να διαλυθεί και θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte την Κυριακή (24/2).
Την Παρασκευή (22/2) ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμούσε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν εξαντλούσε τη συνταγματική της θητεία λόγω ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, με πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Ειλικρινά δεν βλέπω όλη αυτή την πολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε ο Conte στην Corriere della Sera.
«Ειλικρινά, αυτή την αστάθεια δεν μπορώ να τη διαπιστώσω . Αυτός είναι ο λόγος που παραμένω πεπεισμένος ότι θα προχωρήσουμε.
Η ώθηση για την αλλαγή και τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει εξαντληθεί», συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Και πιστέψτε με: η επιθυμία να ολοκληρωθεί ο κύκλος της παλαιάς πολιτικής και των παλιών κομμάτων όχι μόνο παραμένει άθικτη αλλά τους τελευταίους μήνες έχει εδραιωθεί στην κοινή γνώμη.
Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν μια υψηλά, ασυνήθιστη συναίνεση στο υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Δεν μπορεί να είναι μια μεμονωμένη περίπτωση ή ένα σφάλμα», ανέφερε ο Conte.
«Είναι πιθανό», συνέχισε ο Conte, η δύναμη των κυβερνητικών κομμάτων να προσλάβει άλλη μορφή στις ευρωεκλογές.
Αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό,  πρόσθεσε, η εμπειρία αυτής της κυβέρνησης δεν θα ολοκληρωθεί εκεί.
Οι ηγέτες των δύο κομμάτων (σ.σ., Lega και Κίνημα Πέντε Αστέρων) έχουν την ευφυία και τη διαχειριστική ικανότητα να μη διακόψουν το βίο μίας κυβέρνησης, που δημιουργήθηκε για να πραγματοποιήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν αρκετές εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό που απαρτίζεται από τη Lega και το Κίνημα Πέντε Αστέρων διατρέχουν ενώ η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Οι  πολιτικές εικασίες αυξάνονται καθώς οι ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου θα μπορούσαν να διαταράξουν την ισορροπία εξουσίας στην Ιταλία και να παρακινήσουν έναν από τους κυβερνητικούς εταίρους να καταφύγουν σε πρόωρες εκλογές.
Εξάλλου σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών στην κεντρική Ιταλία η Lega κερδίζει έδαφος εν αντιθέσει με το  Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Μια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο για τη Ρώμη να επιτύχει το στόχο για έλλειμμα ύψους 2,04% του ΑΕΠ το 2019 έναν δύσκολο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο 2018.
Όμως, ο Conte απέκλεισε την επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία και είπε ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός φέτος.
«Διότι εισαγάγαμε έναν προληπτικό μηχανισμό που προβλέπει ένα φρένο στις δαπάνες των 2 δισ. ευρώ ενώ τον Ιούλιο, τα δημόσια οικονομικά μας θα αποδείξουν ότι δεν συμβαδίζουν με τις προβλέψεις», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης