Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το λαϊκίζειν βλάπτει…

tags :
Το λαϊκίζειν βλάπτει…
Σε αυτή την έρευνα η αλήθεια είναι ότι θα ήμασταν περήφανοι μόνο με την τελευταία θέση. Αλλά… φευ, κατακτήσαμε το δεύτερο βάθρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ενώ θα θέλαμε άλλου τύπου πρωτιές ή καλές θέσεις σε έρευνες έρχεται το σουηδικό Ινστιτούτο Timbro, για να μας «δώσει» ένα… ηχηρό χαστούκι, με μια έρευνα για τον λαϊκισμό.
Σε αυτή την έρευνα η αλήθεια είναι ότι θα ήμασταν περήφανοι μόνο με την τελευταία θέση. Αλλά… φευ, κατακτήσαμε το δεύτερο βάθρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποιοι; Εμείς, που έχουμε σημαία μας τη Δημοκρατία και κομπάζουμε για τα ιδεώδη μας.
Σχεδόν έκπληκτη διάβαζα τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Timbro, που για τρίτη χρονιά παρουσιάζει φέτος στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών), όπου σύμφωνα με τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού της συγκεκριμένης έκθεσης, στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία η υποστήριξη για τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρότερη ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Μάλτα, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς εκεί οι λαϊκιστές κατά πως φαίνεται δεν καταφέρνουν να επικρατήσουν.
Εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι στην Ευρώπη ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη κάτι το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου ενώ 1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Η δε υποστήριξη στα κόμματα αυτού του τύπου φτάνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 22,2%, ποσοστό που θεωρείται ρεκόρ για την Ευρώπη εφόσον έχει αυξηθεί κατά 1,5% συγκριτικά με πέρσι.
Εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το πέπλο του λαϊκισμού τείνει να μας καλύψει είναι ότι σήμερα 1 στις 3 κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα με το δεξιό λαϊκισμό να είναι σε έξαρση και τον αριστερό να παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Μόνη εξαίρεση οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα στοιχεία είναι… φωτογραφικά για την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της Ευρώπης και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην ξαναδούμε την χώρα μας ως μία από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνησή της αποτελείται μόνο από λαϊκιστές, και τα λαϊκιστικά κόμματα να μην ξανασυγκεντρώσουν πάνω από το 50% των ψήφων, όπως συνέβη στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2015, γιατί το λαϊκίζειν μόνο βλάπτει!


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης