Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,86% ο FTSE MIB λόγω Fitch

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,86% ο FTSE MIB λόγω Fitch
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 372,18 μονάδες
Με οριακή άνοδο έκλεισαν σήμερα (25/2/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να λαμβάνουν στήριξη από τις θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 372,18 μονάδες.


Στο ταμπλό πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών (+2%), καθώς η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να καθυστερήσει την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, προκάλεσε ανακούφιση στους Ευρωπαίους εξαγωγείς.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,42% κι έκλεισε στις 11.505,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 5.231,85 μονάδες.



Ο Trump έκανε επίσης λόγο για παραγωγικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ενώ υποστήριξε πως θα προγραμματίσει συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping, στο ιδιόκτητο θέρετρό του στη Φλόριντα για να υπογραφεί συμφωνία, αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.
Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση κάνει λόγο και η Κίνα.
Όπως μετέδωσε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανακοίνωση του Trump θα «ανακουφίσει» τις αγορές, ωστόσο τα κέρδη ενδέχεται να είναι περιορισμένα, επειδή οι επενδυτές ανέμεναν ήδη μία τέτοια κίνηση.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07% στις 7.183,74 μονάδες, εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, εξετάζει την αναβολή του Brexit για δύο μήνες, μετά την απόφασή της να αναβάλει εκ νέου την ψηφοφορία για τη συμφωνία.
H καθυστέρηση της εξόδου από τη Βρετανία δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, δήλωσε σήμερα η May, η οποία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με σημαντική άνοδο 0,86% στις 20.436,96 μονάδες, καθώς η Fitch ανακούφισε τους επενδυτές, απέχοντας τελικά από μια υποβάθμιση της Ιταλίας.


Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ιταλικές τράπεζες, με την Banco Bpm να κλείνει στο +3,5%, την UBI Banca στο +4,8%, την Unicredit στο +2,9%, την Intesa Sanpaolo στο +2,1% και την Bper Banca στο +1%.
Η Fitch Ratings διατήρησε την Παρασκευή (22/2) σε «ΒΒΒ» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, χωρίς να μεταβάλει τις αρνητικές προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους και την απουσία διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, τη χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, την αναιμική ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως προσθέτει, η αξιολόγηση υποστηρίζεται από μια διαφοροποιημένη οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δείκτες διακυβέρνησης και ανθρώπινη ανάπτυξη.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να κατέρχεται στο 2,79 από 2,85% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Στα εταιρικά νέα, πτώση 2,3% σημείωσε η μετοχή της Bank of Ireland, η οποία υποβάθμισε το outlook για το 2019, μετά τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο 2018.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης