Τελευταία Νέα
Πολιτική

Euractiv: Το συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς στην Αθήνα οδηγεί σε διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Euractiv: Το συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς στην Αθήνα οδηγεί σε διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το συνέδριο ως «ιδιωτικό πάρτι», λέγοντας ότι ο επικεφαλής της S&D, Udo Bullmann, ήταν ένας «απερχόμενος επικεφαλής»
Στα δύο έχει χωρίσει τα αριστερά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επικείμενο συνέδριο που θα διοργανωθεί στην Αθήνα από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στις 4 Μαρτίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του η ελληνική υπηρεσία του Euroactiv.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ελληνικό κόμμα των σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ) δήλωσε ότι θα μποϋκοτάρει τη συγκέντρωση επειδή ο Αλέξης Τσίπρας προσκαλείται ως ομιλητής.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) και όχι στην S&D, η οποία είναι πιο κοντά στο κέντρο.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το συνέδριο ως «ιδιωτικό πάρτι», λέγοντας ότι ο επικεφαλής της S&D, Udo Bullmann, ήταν ένας «απερχόμενος επικεφαλής».
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το S&D, το ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung, το γερμανικό πολιτικό ίδρυμα που συνδέεται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της χώρας (SPD) και το Ινστιτούτο Έρευνας και Πολιτικής Στρατηγικής.
Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην «έκθεση βιώσιμης ισότητας», η οποία διεξήχθη από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία της τέως υπουργού Οικονομίας Λούκα Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ) και του Poul Nyrup Rasmussen, πρώην πρωθυπουργού της Δανίας και προέδρου του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).
Ερωτηθείσα από την EURACTIV, η Κατσέλη δήλωσε ότι κάθε προσπάθεια ανάμιξης των εγχώριων πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα ήταν ακατανόητη.
«Η προοδευτική σύγκλιση είναι απαραίτητη για τα επόμενα χρόνια δεδομένης της ανόδου των λαϊκιστικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτές οι συγκλίσεις θα εμφανιστούν κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο, ανεξάρτητα από τη βούληση των πολιτικών κομμάτων», πρόσθεσε η ίδια.
Η έκθεση περιέχει 100 συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα αποτελέσουν τη βάση για διάλογο και σύγκλιση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές.
«Η έκθεση ανοίγει το δρόμο προς μια νέα προοδευτική Ευρώπη που απελπισμένα χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Bullmann στη EURACTIV.com.
«Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Ακόμη και αν τελειώσει η χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αφήσει πίσω της πολλές απώλειες και η νέα οικονομική ανάπτυξη δεν είναι αισθητή από τους περισσότερους πολίτες», πρόσθεσε.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι το επίσημο αδελφό κόμμα της S&D στην Ελλάδα.
Το κόμμα ξεκίνησε να καταρρέει από τότε που συμφώνησε στο πρώτο σχέδιο διάσωσης της χώρας το 2010.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά όλοι οι σοσιαλιστές ηγέτες της ΕΕ τον στήριξαν δημοσίως κατά τη διάρκεια των οικονομικών και μεταναστευτικών κρίσεων, θέτοντας το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση.
Οι σοσιαλιστές της ΕΕ στήριξαν επίσης τον Τσίπρα στην πρόσφατη συμφωνία αλλαγής ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία αντιτίθεται το ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ενταχθεί στην σοσιαλιστική οικογένεια της ΕΕ.
Εντούτοις, στοχεύει να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο εθνικισμό σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας μια δική του συμμαχία πριν από τις εκλογές της ΕΕ μεταξύ σοσιαλιστικών, πράσινων και αριστερών κομμάτων.
Οι Έλληνες σοσιαλιστές φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσελκύσει τους υπόλοιπους ψηφοφόρους τους και να τους σβήσει από την ελληνική πολιτική σκηνή πριν από τις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Στους δύο τελευταίους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, ορισμένα στελέχη, πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, διορίστηκαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, περισσότερα από 100 ενεργά μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει το κόμμα τους τελευταίους δύο μήνες.
Μεταξύ αυτών είναι οι ακτιβιστές του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), οι οποίοι κατηγόρησαν ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ ότι ήρθε πιο κοντά με τη Νέα Δημοκρατία (EPP).
Ο Bullman κάλεσε όλα τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.
«Καλούμε όλους όσοι συμμερίζονται το όραμά μας για αυτή την προοδευτική Ευρώπη να ενωθούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα. Ελπίζουμε ότι ειδικά οι φίλοι μας από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, θα δεχτούν την πρόσκλησή μας για την εκδήλωση στην Αθήνα και θα μας στηρίξουν στην προσπάθειά μας», δήλωσε ο Bullman.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας ενώνει, παρά σε αυτό που μας χωρίζει. Πρόκειται για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον και χρειαζόμαστε κάθε προοδευτική φωνή και κάθε προοδευτικό χέρι για να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για ένα λαμπρό μέλλον», πρόσθεσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης.

Ιδιωτικό πάρτι

Ωστόσο, οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν ορίσει κοινό υποψήφιο για τις ευρωεκλογές τον Μάιο.
Η μετεκλογική συνεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αποκλείεται, αλλά η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι επέλεξαν τους δικούς τους υποψηφίους, ενώ στις 23 Φεβρουαρίου οι σοσιαλιστές όρισαν επίσημα τον Frans Timmermans ως το δικό τους Spitzenkandidat κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Μαδρίτη.
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εκδήλωση του Μαρτίου ως «ιδιωτικό πάρτι», διοργανωμένο από τον κ. Τσίπρα.
«Ο Τσίπρας διοργανώνει απλά ιδιωτικά πάρτι και προσκαλεί τους ίδιους προσκεκλημένους για επικοινωνιακούς σκοπούς χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Για εμάς, είναι σαφές ότι οι σοσιαλδημοκρατικές απόψεις εκφράστηκαν στις συζητήσεις στη Μαδρίτη σχετικά με τον διορισμό του Frans Timmermans και το μανιφέστο που περιέχει τις συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης στην EURACTIV Ελλάδας.

Χρηστίδης: Ο Τσίπρας βάζει "ένα κουστούμι που δεν υπάρχει" μιλώντας για συμμαχία με την κεντροαριστερά

Η συνεχής προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεταιριστεί το χώρο της κεντροαριστεράς, συνεχίζει να δημιουργεί αναταράξεις και να προκαλεί νέα επεισόδια.
Με αφορμή την προγραμματιζόμενη εκδήλωση ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Αθήνα, το ΚΙΝΑΛ αντιδρά συντονισμένα και δυναμικά στο «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα…
«Η εκδήλωση του Bullmann δεν εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους.
Θα υποστηρίξουν οι συμμετέχοντες τον Timmermans που είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών;
Η απάντηση είναι όχι», πρόσθεσε ο κ. Χριστίδης.
«Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να φορέσει ένα καλύτερο κοστούμι, που όμως δεν υπάρχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης