Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall μετά την ομιλία Powell - Οριακή πτώση -0,13% για Dow Jones

Νευρικότητα στη Wall μετά την ομιλία Powell - Οριακή πτώση -0,13% για Dow Jones
Σημαντικές πιέσεις για τον ευρωπαϊκό κλάδο αυτοκινήτων - Αβεβαιότητα στην αμερικανική αγορά
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων σημείωσαν σήμερα (26/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να μην επηρεάζονται από την κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), στο Κογκρέσο, ενώ αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά -0,13% στις 26.058 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται κατά -0,1% στις 2.793 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε -0,07% χαμηλότερα στις 7.549 μονάδες.

Οι δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος μετά από δηλώσεις του Jerome Powell σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, ωστόσο αργότερα επέστρεψαν σε πτωτική τροχιά.
Ο Powell δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά προειδοποίησε για κινδύνους, ενώ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει «υπομονετική» με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Ωστόσο, στην εξαμηνιαία του κατάθεση για την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σημείωσε ότι αυτός και άλλοι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τα οικονομικά δεδομένα και είναι προετοιμασμένοι να προσαρμόσουν την πολιτική τους, εφόσον αυτό δικαιολογείται.
Η μετοχή της Caterpillar σημείωσε πτώση 2,44%, στον απόηχο της υποβάθμισής της από την UBS σε «sell», επικαλούμενη μια παγκόσμια επιβράδυνση στη ζήτηση για κατασκευές.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Home Depot κατέγραψε απώλειες -0,89%, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών.
Από την άλλη, άνοδο 1,4% είχε η μετοχή της Macy's Inc., καθώς η αμερικανική εταιρεία λιανεμπορίου ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στο ανώτερο τμήμα διαχείρισης, με στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να εξοικονομήσει 100 εκατ. δολ. το 2019.
Πιέσεις στις μετοχές ασκούν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν κατά 11,2% τον Δεκέμβριο του 2018, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016, σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία έχασε momentum στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Οι δείκτες γύρισαν προσωρινά σε θετικό έδαφος μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι ανέκαμψε σημαντικά τον Φεβρουάριο του 2019, σε μια ένδειξη ότι οι Αμερικανοί ανέκτησαν την αισιοδοξία τους μετά την ανάκαμψη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, το τέλος του κυβερνητικού shutdown και την υποχώρηση των ανησυχιών για μια επερχόμενη ύφεση.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board «εκτοξεύτηκε» στις 131,4 μονάδες, από 121,7 τον Ιανουάριο.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας, μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε διστακτικός για μια συμφωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα ή και καθόλου».
Επίσης, τα «βλέμματα» στρέφονται στη σημερινή κατάθεση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο Κογκρέσο, όπου οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά και για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε «καλή κατάσταση», τονίζοντας παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας μπορούν να παραμείνουν υπομονετικοί αναφορικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του Λονδίνου  

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να «σβήνουν» τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, εν μέσω εξελίξεων στη Βρετανία, ενώ η αγορά του Λονδίνου ήταν η μόνη που έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, λόγω πιέσεων από την άνοδο της στερλίνας.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, άνοιξε τον δρόμο για μια καθυστέρηση του Brexit, ενώ οι επενδυτές περιμένουν λεπτομέρειες γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Σε σημερινές της δηλώσεις, η May επιβεβαίωσε πληροφορίες περί ψηφοφορίας για καθυστέρηση του Brexit ή ακόμα και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Θα προχωρήσουμε σε δεύτερη σημαντική ψηφοφορία έως τις 12 Μαρτίου», δήλωσε η May και συμπλήρωσε ότι εάν δεν περάσει η συμφωνία αποχώρησης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου για μια αποχώρηση χωρίς Brexit, και εάν δεν εγκριθεί ούτε αυτή, θα υπάρξει και τρίτη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου για καθυστέρηση του Brexit.
Πάντως, η May διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση του Brexit δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 373,64 μονάδες.
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, δεχόμενο πιέσεις από την άνοδο της στερλίνας σε υψηλά 21 μηνών έναντι του ευρώ, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει πτώση 0,45% και να κλείνει στις 7.151,12 μονάδες.
Η στερλίνα αντιδρά με σημαντικά κέρδη στις εξελίξεις στη Βρετανία, σημειώνοντας -περί τις 19:15- άνοδο 1,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,323 δολ.
Την ίδια ώρα, η στερλίνα ενισχύεται κατά 1% έναντι του ευρώ, στο 1,164 ευρώ -το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,31% κι έκλεισε στις 11.540,79 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,13% στις 5.238,72 μονάδες, ενώ ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 20.459,59 μονάδες.
Στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών συνέβαλε καθοριστικά ο κλάδος λιανεμπορίου, που έκλεισε με κέρδη 2%, στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι η Marks & Spencer βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ocado για τη δημιουργία μιας πλήρους online υπηρεσίας διανομή τροφίμων.
Οι μετοχές της Marks & Spencer σημείωσαν άνοδο 3,2% ενώ της Ocado κατέγραψαν άλμα 11,7%.
Από την άλλη, η μετοχή της Standard Chartered σημείωσε πτώση 0,6%, καθώς, παρά τα αυξημένα της κέρδη για το 2018, η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε περιθώριο κέρδους χαμηλότερο των προσδοκιών.
Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,4%, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρώπη.
Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Guy Verhofstadt, σχολίασε σήμερα ότι ένα μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, απέναντι στην Ευρώπη για το ζήτημα των δασμών στα αυτοκίνητα δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης συμμάχων, καλώντας παράλληλα και τις δύο πλευρές να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το «Politico», ο Trump κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιβάλλει «μεγάλους δασμούς» στις εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να έχει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ευρώπη εάν δεν υπάρξει συνάντηση για εμπορικές συνομιλίες.
«Τους είπαμε ότι πρέπει να συναντηθούμε, και ότι αν δεν συναντηθούμε θα τους ταράξουμε στους δασμούς», σχολίασε ο Trump.
Η μετοχή της Peugeot σημείωσε πτώση 2,9%, παρά το «άλμα» 47% που κατέγραψαν τα κέρδη της στο σύνολο του 2018, η Daimler υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ η Volkswagen κατέγραψε απώλειες 0,3%.

Πτώση στην Ασία

Με απώλειες έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,37% στις 21.449,39 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 2.226,60 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στη χώρα «σκαρφάλωσε» σε υψηλά πέντε μηνών τον Φεβρουάριο του 2019.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε πτώση 0,65% στις 28.772,06 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 2.941,52 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,50% και τι 9.089,04 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,94% στις 6.128,40 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Santos και Oil Search σημείωσαν πτώση 2,6% και 1,2% αντίστοιχα, μετά τις νέες απώλειες που καταγράφει το πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης