Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Η Fed θα είναι υπομονετική σε νέες αυξήσεις επιτοκίων - Ισχυρή η οικονομία, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι

Powell: Η Fed θα είναι υπομονετική σε νέες αυξήσεις επιτοκίων - Ισχυρή η οικονομία, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έγιναν πιο ασταθείς στο τέλος του 2018 και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι τώρα λιγότερο ευνοϊκές, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell
Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά κίνδυνοι «ζυμώνονται», δήλωσε σήμερα (26/2/2019) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, σε μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, επαναλαμβάνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει «υπομονετική» με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Στην εξαμηνιαία του κατάθεση για την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σημείωσε ότι αυτός και άλλοι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τα οικονομικά δεδομένα και είναι προετοιμασμένοι να προσαρμόσουν την πολιτική τους, εφόσον αυτό δικαιολογείται.
«Ενώ θεωρούμε τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες υγιείς και τις οικονομικές προοπτικές ευνοϊκές, κατά τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μερικά διασταυρωμένα ρεύματα και αντικρουόμενα σήματα», αναφέρει ο Powell στην προετοιμασμένη του ομιλία προς την Επιτροπή της Γερουσίας για τις Τράπεζες, την Αγορά Κατοικία και τις Αστικές Υποθέσεις.
Ο Powell εκτίμησε πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με έναν ισχυρό ρυθμό το 2019, αν και κάπως μειωμένο σε σχέση με το 2018, ενώ η αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έγιναν πιο ασταθείς στο τέλος του περασμένου έτους και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι τώρα λιγότερο ευνοϊκές για την ανάπτυξη από ό,τι ήταν πέρυσι», πρόσθεσε ο Powell.
Η Κίνα και η Ευρώπη αποτελούν ιδιαίτερους τομείς ανησυχίας και η Fed παρακολουθεί επίσης το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και οι εμπορικές συνομιλίες.
«Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά αυτά τα θέματα καθώς εξελίσσονται», είπε ο Powell.
Παράλληλα, ο Powell δήλωσε πως η Fed θα μπορούσε να προσαρμόσει το πρόγραμμα μείωσης του ισολογισμού της, εάν χρειαστεί.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι είμαστε προετοιμασμένοι να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της κανονικοποίησης του ισολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο ισολογισμός της Fed, που αποτελείται κυρίως από αμερικανικά ομόλογα και ενυπόθηκα δάνεια που η κεντρική τράπεζα αγόρασε σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και να τονώσει την ανάπτυξη, είχε διογκωθεί στα 4,5 τρισ. δολ., ενώ τώρα έχει μειωθεί περίπου σε 4 τρισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης