Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Στο -0,45% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, λόγω στερλίνας

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Στο -0,45% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, λόγω στερλίνας
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 373,64 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (26/2/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να «σβήνουν» τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, εν μέσω εξελίξεων στη Βρετανία, ενώ το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν το μόνο που έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, λόγω πιέσεων από την στερλίνα. 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, άνοιξε τον δρόμο για μια καθυστέρηση του Brexit, ενώ οι επενδυτές περιμένουν λεπτομέρειες γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Σε σημερινές της δηλώσεις, η May επιβεβαίωσε πληροφορίες περί ψηφοφορίας για καθυστέρηση του Brexit ή ακόμα και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Θα προχωρήσουμε σε δεύτερη σημαντική ψηφοφορία έως τις 12 Μαρτίου», δήλωσε η May και συμπλήρωσε ότι εάν δεν περάσει η συμφωνία αποχώρησης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου για μια αποχώρηση χωρίς Brexit, και εάν δεν εγκριθεί ούτε αυτή, θα υπάρξει και τρίτη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου για καθυστέρηση του Brexit.
Πάντως, η May διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση του Brexit δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 373,64 μονάδες.


Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, δεχόμενο πιέσεις από την άνοδο της στερλίνας σε υψηλά 21 μηνών έναντι του ευρώ, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει πτώση 0,45% και να κλείνει στις 7.151,12 μονάδες.


Η στερλίνα αντιδρά με σημαντικά κέρδη στις εξελίξεις στη Βρετανία, σημειώνοντας -περί τις 19:15- άνοδο 1,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,323 δολ.
Την ίδια ώρα, η στερλίνα ενισχύεται κατά 1% έναντι του ευρώ, στο 1,164 ευρώ -το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,31% κι έκλεισε στις 11.540,79 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,13% στις 5.238,72 μονάδες, ενώ ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 20.459,59 μονάδες.




Στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών συνέβαλε καθοριστικά ο κλάδος λιανεμπορίου, που έκλεισε με κέρδη 2%, στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι η Marks & Spencer βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ocado για τη δημιουργία μιας πλήρους online υπηρεσίας διανομή τροφίμων.
Οι μετοχές της Marks & Spencer σημείωσαν άνοδο 3,2% ενώ της Ocado κατέγραψαν άλμα 11,7%.
Από την άλλη, η μετοχή της Standard Chartered σημείωσε πτώση 0,6%, καθώς, παρά τα αυξημένα της κέρδη για το 2018, η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε περιθώριο κέρδους χαμηλότερο των προσδοκιών.
Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,4%, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρώπη.
Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Guy Verhofstadt, σχολίασε σήμερα ότι ένα μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, απέναντι στην Ευρώπη για το ζήτημα των δασμών στα αυτοκίνητα δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης συμμάχων, καλώντας παράλληλα και τις δύο πλευρές να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το «Politico», ο Trump κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιβάλλει «μεγάλους δασμούς» στις εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να έχει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ευρώπη εάν δεν υπάρξει συνάντηση για εμπορικές συνομιλίες.
«Τους είπαμε ότι πρέπει να συναντηθούμε, και ότι αν δεν συναντηθούμε θα τους ταράξουμε στους δασμούς», σχολίασε ο Trump.
Η μετοχή της Peugeot σημείωσε πτώση 2,9%, παρά το «άλμα» 47% που κατέγραψαν τα κέρδη της στο σύνολο του 2018, η Daimler υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ η Volkswagen κατέγραψε απώλειες 0,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης