Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καμία πρόβλεψη για μονιμοποίηση συμβασιούχων της ΔΕΠΑ στο νομοσχέδιο για τη διάσπασή της

tags :
Καμία πρόβλεψη για μονιμοποίηση συμβασιούχων της ΔΕΠΑ στο νομοσχέδιο για τη διάσπασή της
Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία που να ανοίγει το δρόμο σε νέες προσλήψεις μονίμου προσωπικού
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα (27/2) η διοίκηση της ΔΕΠΑ μετά από αίτημα μελών του, με αντικείμενο τις επίμαχες διατάξεις για τα εργασιακά στο νομοσχέδιο για τη διάσπαση της εταιρίας σε Εμπορία και Υποδομές που κατατίθεται αύριο (28/2) στη Βουλή.
Το σχέδιο νόμου αφήνει ανοικτό το ζήτημα της ισχύος των ατομικών συμβάσεων εργασίας και ΕΣΣΕ, ενώ στον απόηχο των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων υπαλλήλων της εταιρείας ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φέρεται να τους έχει υποσχεθεί την μονιμοποίησή τους.
Μονιμοποίηση, όμως, με παράκαμψη του ΑΣΕΠ και πρόσληψή τους από τις θυγατρικές εταιρίες με τον κλήρο να πέφτει κυρίως στην ΕΠΑ Αττικής, η διοίκηση της οποίας καλείται να προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου 150 εργαζόμενους που  απασχολούνται σήμερα μέσω εργολαβικών συμβάσεων στη ΔΕΠΑ και να τους ενοικιάσει ταυτόχρονα στην μητρική εταιρία.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πάντως, παρ’ ότι δημοσίως επέκρινε προχθές το «απαράδεκτο εργολαβικό καθεστώς» της ΔΕΠΑ με τους 40 περίπου μόνιμους εργαζόμενους και 200 εργολαβικούς και μίλησε για μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εταιρίας, στο νομοσχέδιο που καταθέτει αύριο στη Βουλή δεν έχει συμπεριλάβει καμία πρόβλεψη σε αυτή την κατεύθυνση.
Κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί ούτε σχετική τροπολογία.

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στις θυγατρικές προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου που, σύμφωνα με τους ίδιους, τους αφήνει όλους … ξεκρέμαστους.
Οι μόνιμοι εργαζόμενοι διεκδικούν διασφαλίσεις ότι δεν θα απολυθούν, οι συμβασιούχοι εγγυήσεις ότι θα μονιμοποιηθούν και οι εργαζόμενοι των θυγατρικών ότι δεν θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς που έχουν κληρονομήσει από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς όπου τον έλεγχο είχε η Shell και δεν είχαν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου.
Το νομοσχέδιο σε ότι αφορά στο προσωπικό που θα μεταφερθεί στη ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή το προσωπικό που μέχρι τις 31/12/2018 απασχολείται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον κλάδο υποδομών της ΔΕΠΑ και το προσωπικό της ΕΔΑ Αττικής και της ΔΕΔΑ, προβλέπει ότι οι όροι εργασίας που ισχύουν σήμερα μεταφέρονται αυτοδίκαια και στη διάδοχο εταιρία και ισχύουν μέχρι νεότερη τροποποίησή τους μέσω νέας ατομικής σύμβασης ή μέσω υπογραφής νέας ΕΣΣΕ που θα ρυθμίζει ενιαία τα ζητήματα του προσωπικού της εταιρίας.
Για το προσωπικό που πρόκειται να απασχοληθεί στη ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης και της απορρόφησης της ΕΠΑ Αττικής, προβλέπεται ότι δεν δύναται να απολυθεί για οικονομοτεχνικούς λόγους ή λόγους οργανώσεως για χρονική περίοδο τριών ετών από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών.
Προβλέπει επίσης ότι το προσωπικό της ΔΕΠΑ ΑΕ και των θυγατρικών της μπορεί, πριν από την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης, να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι όροι και οι προϋποθέσεις του οποίου προσδιορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εκάστοτε εταιρίας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης