Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στενεύει ο κλοιός - Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «κλείσει» όλα τα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ

Στενεύει ο κλοιός - Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «κλείσει» όλα τα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ
Η καθυστέρησης της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ θα επηρεάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για την έκδοση ομολόγου τον επόμενα μήνα
Η κωλυσιεργία της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων έχει εντείνει την ανησυχία των δανειστών, θέτοντας σε κίνδυνο τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ανάκαμψη του χρηματιστήριου και της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με τα ανοιχτά θέματα ενόψει και της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με αξιωματούχος της ΕΕ, η έκθεση της Κομισιόν θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει και τις 16 μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, η επόμενη εκταμίευση (1 δισ. ευρώ) θα καθυστερήσει.
«Αν και η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα το περασμένο καλοκαίρι, πρέπει να είναι υπό εποπτεία, με αντάλλαγμα εξαμηνιαίες εκταμιεύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2022, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν από την πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης για την αναχρηματοδότηση του χρέους» σχολιάζει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρρυθμίσεων, ενόψει και των εκλογών, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε πολιτικές αποφάσεις (αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ.) που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους δανειστές.
Μάλιστα, το ερώτημα που έχει προκύψει είνια κατά πόσο οι καθυστερήσεις αποτελούν μέρος της κόπωσης όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ή -το κρισιμότερο- αποτελούν πολιτική επιλογή κάτι που προκαλεί περαιτέρω δημοσιονομική αβεβαιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεση της περίπου 10 ημέρες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ενώ σε διαφορερική περίπτωση δεν θα γίνει η εκταμίευση.
«Αν και η χώρα (σσ. η Ελλάδα) δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, μια καθυστέρηση στην εκταμίευση θα έστελνε στους επενδυτές μήνυμα για χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, θα δυσκολέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για την έκδοση νέου ομολόγου τον επόμενο μήνα» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης