Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες πιέσεις στις αγορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, το «βλέμμα» σε Trump - Kim - Στο -0,28% ο Dow Jones

Ήπιες πιέσεις στις αγορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, το «βλέμμα» σε Trump - Kim - Στο -0,28% ο Dow Jones
Οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν το κλίμα στις αγορές
(upd1) Ήπιες απώλειες είχαν σήμερα (27/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, με το «βλέμμα» των επενδυτών να είναι στραμμένο στις γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ παρακολουθούν τη νέα συνάντηση Trump - Kim στο Βιετνάμ.
Οι κρίσιμες ώρες για το Brexit, η δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, και τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, Kim Jong Un, στο Βιετνάμ, οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας και η κλιμακούμενη κρίση στο Κασμίρ, καθορίζουν την ατζέντα των διεθνών αγορών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, εκφράζοντας την ανυπομονησία του για τη συνέχιση της συζήτησής τους κατά την αυριανή (28/2) ημέρα.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,28% στις 25.985 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί οριακά 0,05% στις 2.792 μονάδες, με τον Nasdaq να κινείται μόλις 0,07% υψηλότερα στις 7.544 μονάδες.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν αύριο κατ' ιδίαν συνάντηση 45 λεπτών, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει μια τελετή για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Με μια κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών και με ένα γεύμα εργασίας άρχισε το διήμερο επαφών του Trump με Kim.
Οι δυο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά από τις σημαίες των δύο κρατών πριν αρχίσουν τις συναντήσεις τους, ενώ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Trump εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνάντηση, απορρίπτοντας, ωστόσο, κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να υπαναχωρήσει από το αίτημα των ΗΠΑ όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας.
Οι δύο ηγέτες θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις και αύριο (28/2), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, χωρίς πάντως να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο των συναντήσεων.
Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, καθώς κάθε μία από τις δύο χώρες ανακοίνωσε ότι έχει καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη.
Η αντιπαράθεση αυτή, που ξεκίνησε χθες Τρίτη, έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα η οποία φοβάται μια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, μήλον της έριδος μεταξύ τους από το 1947.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η νέα κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, στο Κογκρέσο.
Συνεχίζοντας την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, αυτή τη φορά ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Powell δήλωσε σήμερα ότι η Fed παρακολουθεί στενά τους πιθανούς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία.
Ο Powell επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει «υπομονετική» για μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, παρακολουθώντας πώς εξελίσσεται η οικονομία.
Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι κοντά στην ανακοίνωση σχεδίων για το τέλος του προγράμματος της μείωσης του ισολογισμού της.
Πιέσεις δέχονται, εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά ομόλογα, καθώς ο Powell εμφανίστηκε αρκετά «ήπιος» κατά τη διήμερη κατάθεσή του στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Την ίδια ώρα, η αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων του 5ετούς ομολόγου και του 3μηνου εντόκου γραμματίου των ΗΠΑ, έστειλε μία ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία απειλείται με ύφεση.


Στα εταιρικά νέα, άλμα άνω του 18% σημείωσε η μετοχή της Versum Materials, στον απόηχο της είδησης ότι η γερμανική Merck KGaA υπέβαλε προσφορά για την απόκτηση της αμερικανικής κατασκευάστριας ηλεκτρονικών υλικών, ύψους 5,9 δισ. δολ. σε μετρητά.
Η Merck ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εξαγοράσει τη Versum έναντι 48 δολ. ανά μετοχή, ποσό που περιέχει premium 16% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Versum και 52% σε σχέση με την τιμή της μετοχής πριν από μια προσφορά που υπέβαλε τον περασμένο μήνα η Entegris.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της General Electric είχε άνοδο 1,97%, καθώς ο Andrew Obin, αναλυτής της Merrill, ανέφερε σε υπόμνημά του ότι οι υποχρεώσεις από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της GE Capital «πιθανόν να έχουν περιοριστεί».
Η μετοχή της G.E. έχει σημειώσει άλμα άνω του 50% στους τρεις τελευταίους μήνες, ωστόσο ο Stephen Tusa, αναλυτής της JP Morgan, εκτιμά πως η ανάκαμψή της ήταν υπερβολική και αναμένει περαιτέρω απώλειες.

Απώλειες στις ευρωαγορές


Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις πολιτικές γεωπολιτικές εξελίξεις να διαμορφώνουν το κλίμα στις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,28% κι έκλεισε στις 372,58 μονάδες, ύστερα από τρεις ημέρες κερδών και αφού ανήλθε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου, με τους κλάδους τεχνολογίας και χημικών να υποχωρούν κατά 0,9% και 0,7% αντίστοιχα.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις, ωστόσο, δέχτηκε ο κλάδος ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης, που κατέγραψε απώλειες 1,5%, λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Beiersdorf σημείωσε «βουτιά» 9,8%, καθώς η εταιρεία παραγωγής των προϊόντων Nivea περιέκοψε τις προβλέψεις κερδοφορίας της.
«Κόντρα» στο αρνητικό κλίμα κινούνται οι τράπεζες, με τον σχετικό ευρωπαϊκό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,46% στις 11.487,33 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,61% κι έκλεισε στις 7.107,20 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 5.225,35 μονάδες.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν επί τροπολογιών για τη συμφωνία του Brexit.
Ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου, John Bercow, επέλεξε πέντε τροπολογίες για να τεθούν αργότερα σήμερα σε ψηφοφορία.
Ειδικότερα, ο Bercow επέλεξε την τροπολογία του βουλευτή των Συντηρητικών Alberto Costa, που αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, του κόμματος των Εργατικών, του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, που λέει ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «σε καμία των περιπτώσεων», της Caroline Spelman, που δίνει χρόνο σε συζήτηση στη Βουλή αύριο σχετικά με το νομοσχέδιο της Yvette Cooper για αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, και της Yvette Cooper που εγγυάται την τήρηση των χθεσινών δεσμεύσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
Αντίθετα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε οριακή άνοδο 0,19% στις 20.498,79 μονάδες, παρά τη σημερινή προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπερβολικές ανισορροπίες.
«Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με υπερβολικές ανισορροπίες.
Το υψηλό δημόσιο χρέος και η παρατεταμένη αδύναμη παραγωγικότητα συνεπάγονται ευρύτερους κινδύνους σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλής ανεργίας.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους δεν αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές και τα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης (…) θα επιφέρουν επιδείνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος», επισημαίνεται στην έκθεση της Κομιισιόν.
Ωστόσο, επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,80% από 2,71% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Air France - KLM, η οποία σημείωσε «βουτιά» 11,7%, στον απόηχο της είδησης ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα αποκτήσει μερίδιο 14% στην αεροπορική εταιρεία, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας για τον έλεγχό της.
Σύμφωνα με αναλυτές, η πτώση της μετοχής αντανακλά τις ανησυχίες ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κυβερνήσεων ίσως είναι αντίθετα από αυτά των επενδυτών.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Metro Bank, καταγράφοντας «βουτιά» άνω του 26%, καθώς η βρετανική τράπεζα αποκάλυψε σχέδια για υποβολή αιτήματος προς τους μετόχους για την καταβολή μετρητών ύψους 350 εκατ. στερλινών.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Bayer σημείωσε άλμα άνω του 4%, παρά τη βουτιά 77% στα κέρδη της για το σύνολο του 2018.

Μεικτά πρόσημα στς αγορές της Ασίας 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (27/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, και τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, Kim Jong Un, στο Βιετνάμ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 21.557 μονάδες, με τις μετοχές των Fast Retailing και Rakuten να ενισχύονται κατά 2,7% και 3,2% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 2.234,79 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +0,36% και τις 6.150,30 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε οριακή πτώση 0,05% στις 28.757,44 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Sunny Optical υποχώρησαν κατά 5% και 2,50% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 2.953,82 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 0,92% στις 9.005,77 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης