Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κομισιόν για ελληνικές τράπεζες: Κατώτερα των προσδοκιών τα εργαλεία για μείωση των NPLs - Σοβαρές επιφυλάξεις για την προστασία α΄κατοικίας

Κομισιόν για ελληνικές τράπεζες: Κατώτερα των προσδοκιών τα εργαλεία για μείωση των NPLs - Σοβαρές επιφυλάξεις για την προστασία α΄κατοικίας
H πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPLs
«Κίτρινη κάρτα» στην ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των NPLs, βγάζει η Κομισιόν, καθώς όπως σημειώνει παρά την πρόοδο, τα εργαλεία για τη μείωσή τους δεν έχουν επαληθεύσει τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του bankingnews.gr.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και την κουλτούρα των πληρωμών, καθώς τονίζει την ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση του διάδοχου νόμου Κατσέλη.
Η ΕΕ ζητά βελτιώσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι είτε αποτυγχάνουν, είτε ολοκληρώνονται επειδή πλειοδοτούν οι τράπεζες.
Ειδικότερα, στην έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2019, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με την  Κομισιόν η σημαντικότερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την ΕΕ να τονίζει ότι η χαμηλή κερδοφορία περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών.
Όσον αφορά τις προτάσεις του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των NPLs, η Κομισιόν σημειώνει ότι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Πρόσφατα αποδυναμώθηκε η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, όπως σημειώνεται.
Τα capital controls «χαλαρώνουν» σταδιακά, ωστόσο παραμένουν κάποιοι περιορισμοί.
Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι κατάλληλη σε γενικές γραμμές, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χαμηλή κερδοφορία και τη φτωχή ποιότητα των κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι καθοριστική προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη.
H πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPLs.
Επίσης, ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTCs).
Σύμφωνα με την Ε.Ε. περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των NPLs θα προστατέψουν το μεταρρυθμιστικό momentum και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία μεσοπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θα διαβεβαιώσουν τις αγορές και τους μετόχους για την εφαρμογή των κατάλληλων χρηματοoικονομικών πρακτικών.
Η αξιοπιστία παραμένει το «κλειδί» μετά το τέλος του προγράμματος από τον ESM, προκειμένου να αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβαση στις αγορές - τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις τράπεζες - και να παρασχεθούν οι κατάλληλες διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Όπως τονίζεται, η παροχή ενός συνολικού εφαρμόσιμου συστήματος για την υποστήριξη της επίλυσης του ζητήματος των NPLs  θα ωφελήσει τόσο τις τράπεζες όσο και το κράτος.
Η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των NPLs θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να εκπληρώσουν την αποστολή τους, η οποία είναι να παράσχουν χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, ενώ ενδεχομένως θα προσελκύσει και επενδυτές. 
H Κομισιόν καλεί για την άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα βελτιώσουν τις κρατικές εγγυήσεις που σχετίζονται με τα τραπεζικά δάνεια.



Να εξειδικευτεί ο διάδοχος νόμος Κατσέλη  - Σοβαρές επιφυλάξεις για την προστασία α΄κατοικίας

Όσον αφορά τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, η Κομισιόν τονίζει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο είναι απολύτως προσωρινό και βελτιώνει την κουλτούρα των πληρωμών.
Επιπρόσθετα το σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του πλαισίου Κατσέλη έως το 2021 πρέπει να εξειδικευτεί περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψη το νέο νομικό πλαίσιο της α' κατοικίας και αντιμετωπίζοντας προβλήματα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, η Κομισιόν τονίζει ότι οι αρχές κοινοποίησαν τις νομοθετικές προτάσεις τους για ένα νέο καθεστώς προστασίας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός ανοιχτών θεμάτων.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας κάτω από το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών συμφωνήθηκε να είναι ένα προσωρινό μέτρο κρίσης που θα έληγε στα τέλη του 2018.
Ωστόσο, η προστασία παρατάθηκε μονομερώς τον Δεκέμβριο του 2018 κατά δύο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αρχές παρουσίασαν ένα νέο καθεστώς προστασίας που προσφέρει επίσης στον δανειολήπτη ένα περιορισμένο στοιχείο κρατικής επιχορήγησης.
Με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση, η πρόταση δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό της στην κουλτούρα των πληρωμών και τους τραπεζικούς ισολογισμούς, καθώς και ο γενικός σχεδιασμός θα μπορούσε να ενισχύσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, «η πρόταση των ελληνικών αρχών για ένα νέο σύστημα προστασίας της α΄ κατοικίας εγείρει ανησυχίες.
Συμμεριζόμαστε πλήρως τον στόχο των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Ωστόσο, επί του παρόντος, η νομοθετική πρόταση έχει μεγάλο αριθμό σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, σωστά στοχοθετημένο, μπορεί να λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον και να βελτιώσει την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, χωρίς να προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Περιορισμένη η πρόσβαση των ΜμΕ στην τραπεζική χρηματοδότηση

Όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, η Κομισιόν κάνει λόγο για σταδιακή βελτίωση στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2018.
Σημειώνει ωστόσο ότι οι δείκτες δανεισμού προς τις επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα μειώνονται, ενώ τα επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται.
Την ίδια ώρα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από την πολύ περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.





Σταθεροποίηση των καταθέσεων

Σχετικά με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΕ τονίζει ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ έχει μειωθεί η εξάρτηση από την κεντρική τράπεζας.
Και οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν μηδενίσει το ELA, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν οριακά προς τα τέλη του 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης