Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: Ανησυχίες για την πρόταση της Ελλάδας για α' κατοικία - Moscovici: Κοινό συμφέρον η εκταμίευση του 1 δισ. στις 11/3

Dombrovskis: Ανησυχίες για την πρόταση της Ελλάδας για α' κατοικία - Moscovici: Κοινό συμφέρον η εκταμίευση του 1 δισ. στις 11/3
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, έκανε λόγο για αργό ρυθμό υλοποίησης μεταρρυθμίσεων
Αυστηρό μήνυμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έως το επόμενο Eurogroup (11/3/2019) απηύθυναν προς την ελληνική κυβέρνηση τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, σε δηλώσεις τους μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας.
Μάλιστα, ο Domdrovskis εξέφρασε και τις ανησυχίες της Κομισιόν ανησυχίες για την πρόταση σχετικά με την προστασία της α' κατοικίας.

«Η πρόταση των ελληνικών αρχών για ένα νέο σύστημα προστασίας της α' κατοικίας εγείρει ανησυχίες.
Συμμεριζόμαστε πλήρως τον στόχο των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Ωστόσο, επί του παρόντος, η νομοθετική πρόταση έχει μεγάλο αριθμό σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, σωστά στοχοθετημένο, μπορεί να λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον και να βελτιώσει την καλλιέργεια πληρωμών στην Ελλάδα με δεν προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων έως το τέλος του 2018.
Ωστόσο, ο Dombrovskis επεσήμανε ότι ο ρυθμός υλοποίησης μεταρρυθμίσεων σε κάποιους τομείς ήταν αργός με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις, γεγονός που είναι λυπηρό αλλά μπορεί να αλλάξει εφόσον υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση.

Moscovici: Ολοκλρώστε τις μεταρρυθμίσεις έως το Eurogroup

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, έκανε λόγο για υπερβολικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι μόλις βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις έως το επόμενο Eurogroup.
«Η Ελλάδα παρουσιάζει υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά αυτό συμβαίνει σε χώρες που βγαίνουν από οικονομικά προγράμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανισορροπίες αυτές αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η υψηλή ανεργία και τα NPLs.
Όπως είπε «η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική πρόοδο αλλά σε κάποιους τομείς χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια.
Συνιστώ στις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις ώστε να προλάβουν το επόμενο Eurogroup».
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον Ελλάδας και ευρωζώνη η επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
«Θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις.
Το Eurogroup θα κρίνει εάν συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ. στις 11 Μαρτίου» τόνισε επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι και το μήνυμα του προς τις ελληνικές αρχές κατά τις επαφές που θα έχει αύριο (28/2/2019) στην Αθήνα.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί.
Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και επισήμανε πως απομένει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για το Eurogroup της 11 Μαρτίου.
«Είναι εφικτό και πιστεύω πως είναι προς το κοινό όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης», είπε και αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό.
«Έχουμε κοινό συμφέρον.
Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η δουλειά να γινει με σοβαρότητα και ολοκληρωμένα» είπε.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Moscovici τόνισε ότι οι δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται.
«Όταν η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα ανέλαβε δεσμεύσεις για πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης