Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων λόγω Κομισιόν - Στο 2,74% το 10ετές

Άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων λόγω Κομισιόν - Στο 2,74% το 10ετές
Η Κομισιόν επισημαίνει με ξεκάθαρο τρόπο πως η Ιταλία συνιστά κίνδυνο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη
Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα ηγήθγκαν της ανόδου των αποδόσεων της περιφερειακής αγοράς ομολόγων στον απόηχο της έκθεσης της Κομισιόν για την Ιταλία.
Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης σε 2,75%, ενώ νωρίτερα είχαν σημειώσει χαμηλό 3,5 εβδομάδων.
Επίσης, οι αποδόσεις των 2ετών και 5ετών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης σε 0,39% και 1,67& αντίστοιχα.
Ως αποτέλεσμα το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 262 μονάδες βάσης.

Κομισιόν για Ιταλία

Η Κομισιόν επισημαίνει με ξεκάθαρο τρόπο πως η Ιταλία συνιστά κίνδυνο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη και για αυτό υπογραμμίζει πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την ιταλική υπόθεση.
«Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με υπερβολικές ανισορροπίες.
Το υψηλό δημόσιο χρέος και η παρατεταμένη αδύναμη παραγωγικότητα συνεπάγονται ευρύτερους υπερεθνικούς κινδύνους σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλής ανεργίας.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους δεν αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές και τα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης, αν και επεκτατικά από τα αρχικά σχέδια για το 2019, θα επιφέρουν επιδείνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει στην έκθεση της η Κομισιόν για την Ιταλία, επισημαίνοντας πως αν και είναι χαμηλό το κόστος της ανταγωνιστικότητας, εξακολουθεί να παραμένει ασθενής η αύξηση της παραγωγικότητας κάτι που αποδίδεται και στις αδυναμίες του συστήματος δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης.
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αν και έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο η διατήρηση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτά των αρχών του 2018, επηρεάζουν το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και τα κεφαλαιακά αποθέματα που επιβαρύνουν τη δανειοδότηση προς την υπόλοιπη οικονομία και την αύξηση του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει μέτρα που ανατρέπουν προηγούμενες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα των συντάξεων και που δεν περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης