Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Brexit και Trump - Kim - Στο -0,46% ο DAX, πτώση -0,61% για FTSE 100

Απώλειες στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Brexit και Trump - Kim - Στο -0,46% ο DAX, πτώση -0,61% για FTSE 100
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,28% κι έκλεισε στις 372,58 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (27/2/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις πολιτικές γεωπολιτικές εξελίξεις να διαμορφώνουν το κλίμα στις αγορές.
Οι κρίσιμες ώρες για το Brexit, η συνάντηση Trump - Kim Yong Un στο Βιετνάμ, οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας και η κλιμακούμενη κρίση στο Κασμίρ, καθορίζουν την ατζέντα των αγορών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,28% κι έκλεισε στις 372,58 μονάδες, ύστερα από τρεις ημέρες κερδών και αφού ανήλθε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου, με τους κλάδους τεχνολογίας και χημικών να υποχωρούν κατά 0,9% και 0,7% αντίστοιχα.


Τις μεγαλύτερες πιέσεις, ωστόσο, δέχτηκε ο κλάδος ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης, που κατέγραψε απώλειες 1,5%, λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Beiersdorf σημείωσε «βουτιά» 9,8%, καθώς η εταιρεία παραγωγής των προϊόντων Nivea περιέκοψε τις προβλέψεις κερδοφορίας της.
«Κόντρα» στο αρνητικό κλίμα κινούνται οι τράπεζες, με τον σχετικό ευρωπαϊκό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,46% στις 11.487,33 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,61% κι έκλεισε στις 7.107,20 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 5.225,35 μονάδες.




Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν επί τροπολογιών για τη συμφωνία του Brexit.
Ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου, John Bercow, επέλεξε πέντε τροπολογίες για να τεθούν αργότερα σήμερα σε ψηφοφορία.
Ειδικότερα, ο Bercow επέλεξε την τροπολογία του βουλευτή των Συντηρητικών Alberto Costa, που αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, του κόμματος των Εργατικών, του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, που λέει ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «σε καμία των περιπτώσεων», της Caroline Spelman, που δίνει χρόνο σε συζήτηση στη Βουλή αύριο σχετικά με το νομοσχέδιο της Yvette Cooper για αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, και της Yvette Cooper που εγγυάται την τήρηση των χθεσινών δεσμεύσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
Αντίθετα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε οριακή άνοδο 0,19% στις 20.498,79 μονάδες, παρά τη σημερινή προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπερβολικές ανισορροπίες.
«Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με υπερβολικές ανισορροπίες.


Το υψηλό δημόσιο χρέος και η παρατεταμένη αδύναμη παραγωγικότητα συνεπάγονται ευρύτερους κινδύνους σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλής ανεργίας.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους δεν αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές και τα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης (…) θα επιφέρουν επιδείνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος», επισημαίνεται στην έκθεση της Κομιισιόν.
Ωστόσο, επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,80% από 2,71% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Air France - KLM, η οποία σημείωσε «βουτιά» 11,7%, στον απόηχο της είδησης ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα αποκτήσει μερίδιο 14% στην αεροπορική εταιρεία, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας για τον έλεγχό της.
Σύμφωνα με αναλυτές, η πτώση της μετοχής αντανακλά τις ανησυχίες ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κυβερνήσεων ίσως είναι αντίθετα από αυτά των επενδυτών.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Metro Bank, καταγράφοντας «βουτιά» άνω του 26%, καθώς η βρετανική τράπεζα αποκάλυψε σχέδια για υποβολή αιτήματος προς τους μετόχους για την καταβολή μετρητών ύψους 350 εκατ. στερλινών.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Bayer σημείωσε άλμα άνω του 4%, παρά τη βουτιά 77% στα κέρδη της για το σύνολο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης