Ισπανία: Ο Rajoy καταθέτει ως μάρτυρας στη δίκη των 12 αυτονομιστών της Καταλονίας

Ισπανία: Ο Rajoy καταθέτει ως μάρτυρας στη δίκη των 12 αυτονομιστών της Καταλονίας
Ο Mariano Rajoy θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το φθινόπωρο του 2017
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας θα καταθέσει σε δικαστήριο ως μάρτυρας, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια, στη δίκη δώδεκα αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.
Ο Rajoy που εκδιώχθηκε από τον θώκο τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το φθινόπωρο του 2017.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Rahoy έστειλε χιλιάδες αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων στην Καταλονία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν γκλομπ και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να σταματήσουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου 2017.
Εβδομάδες αργότερα, ο Rajoy επέβαλε άμεση διακυβέρνηση της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας από τη Μαδρίτη και λίγο μετά προκήρυξε περιφερειακές εκλογές με την ελπίδα ότι η ώθηση για την ανεξαρτησία θα αποδυναμωνόταν.
Στο τέλος, κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν ισχνή πλειοψηφία στην περιφερειακή Βουλή.
Ο Rajoy ήταν ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην Ισπανία που κατέθεσε σε δικαστήριο, το καλοκαίρι του 2017, σχετικά με ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αμαύρωσε την εικόνα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του και οδήγησε στο τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του.
Βάσει μιας πρακτικής που ακολουθείται μόνο στην Ισπανία, ο Rajoy θα απαντήσει σε ερωτήσεις από εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα ενεργήσει ως εισαγγελέας για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Τον Δεκέμβριο το Vox έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην Ισπανία σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες που κέρδισε εκλογική νίκη, σε τοπικές εκλογές στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας.
Το κόμμα κερδίζει μεγάλη υποστήριξη για τη σταθερή στάση του εναντίον της ανεξαρτησίας των ισπανικών περιφερειών.
Ο Rajoy είναι ένας από τους 500 μάρτυρες στη δίκη των 12 πρώην ηγετών της Καταλονίας, εννέα από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή και κατηγορούνται για εξέγερση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS