Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clarida: Η Fed πρέπει να παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα, καθώς τηρεί υπομονετική στάση

Clarida: Η Fed πρέπει να παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα, καθώς τηρεί υπομονετική στάση
Η Fed εισέρχεται σε μια εποχή κατά την οποία πρέπει να επικεντρωθεί «ειδικά» στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Richard Clarida
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εισέρχεται σε μια εποχή κατά την οποία πρέπει να επικεντρωθεί «ειδικά» στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και να συνδέεται λιγότερο με τις προβλέψεις για το μέλλον, που μπορεί να την οδηγήσουν σε λάθη, δήλωσε σήμερα (28/2/2019) ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Richard Clarida.
Σε σχόλια που υποδεικνύουν ότι η Fed θα πρέπει να δει σταθερά στοιχεία για μια άνοδο του πληθωρισμού προτού αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, ο Clarida δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην παρατυπία των οικονομικών τους μοντέλων και όχι, για παράδειγμα, να σπεύδουν να ασκούν κριτική εάν αυτά τα μοντέλα προέβλεπαν ένα άλμα στο επίπεδο των αυξήσεων των τιμών.
«Χρειαζόμαστε, πιστεύω, να είμαστε γνώστες της ισορροπίας που πρέπει να επιτύχουμε μεταξύ της πρόβλεψης και της μεγιστοποίησης των πιθανοτήτων του να είμαστε σωστοί, δεδομένης της πραγματικότητας ότι τα μοντέλα που συμβουλευόμαστε δεν είναι αλάνθαστα», δήλωσε ο Clarida σε διάσκεψη.
«Για παράδειγμα, εάν ένα μοντέλο προέβλεπε μια αύξηση του πληθωρισμού, μια απόφαση για προληπτικές αυξήσεις των επιτοκίων, πριν να είναι αυτή η αύξηση εμφανής στα πραγματικά δεδομένα, θα πρέπει να εξισορροπηθεί έναντι του σημαντικού κόστους του να είναι λάθος το μοντέλο», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Fed.
«Με δεδομένο τον συγκρατημένο πληθωρισμό και τις σταθερές πληθωριστικές προσδοκίες, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί και να επιτρέψουμε τα δεδομένα να εισρεύσουν καθώς καθορίζουμε ποιες μελλοντικές προσαρμογές στο εύρος του στόχου για τα επιτόκια μπορεί να είναι κατάλληλες για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας», τόνισε ο Clarida.
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και, ίσως, σε μια λιγότερο σταθερή βάση.
Σχετικά με το πρόγραμμα μείωσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, ο Clarida δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης