Τελευταία Νέα
Speculator

Οι τράπεζες από την «κόλαση» στον «παράδεισο» - Εντυπωσιακός Φεβρουάριος με κέρδη έως 115%

Οι τράπεζες από την «κόλαση» στον «παράδεισο» - Εντυπωσιακός Φεβρουάριος με κέρδη έως 115%
Η συμπεριφορά της αγοράς γύρω από τις 710 μονάδες θα κρίνει τη βραχυπρόθεσμη πορεία χωρίς να αποκλείονται δικαιολογημένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τα πάνω-κάτω ήρθαν στους δύο πρώτους μήνες του 2019 ή ακόμα καλύτερα τα κάτω ήρθαν πάνω αφού οι τράπεζες από την κόλαση του Ιανουαρίου πήγαν στον παράδεισο τον Φεβρουάριο, αλλάζοντας το κλίμα συνολικά στο ΧΑ, με ολική επαναφορά των long.
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής με συνολική άνοδο 43,6%.
Η Τράπεζα Πειραιώς με ένα εντυπωσιακό σερί 8 ανοδικών στις τελευταίες 9 κατέγραψε συνολική άνοδο το μήνα 115,7% με την τιμή της μετοχής να εκτοξεύεται ακόμα και στο limit up στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα.
Ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 62% ή αλλιώς σχεδόν τη μισή της Πειραιώς.
Ακόμα μικρότερη ήταν η άνοδος της Alpha Bank (42%) ενώ η Eurobank ενισχύθηκε μόλις 23%, αλλά δεν είχε αντίστοιχη πορεία με τις άλλες συστημικές τον Ιανουάριο.
Η Τράπεζα Πειραιώς τον Ιανουάριο είχε απώλειες 32% και μόλις 3 ανοδικές συνεδριάσεις.
Η Alpha Bank είχε απώλειες τον ίδιο μήνα 20,6% και η Εθνική Τράπεζα 11%.
Μόνο η Eurobank είχε οριακή άνοδο 0,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 13,5%.
Να σημειωθεί πως και οι τελευταίοι μήνες του 2018 ήταν πτωτικοί.
Από τέλη Νοεμβρίου μέχρι τέλος Ιανουαρίου ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 30%.
Οι τράπεζες λοιπόν υπερκάλυψαν τις απώλειες του Ιανουαρίου και τώρα ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 24,2% από την αρχή του έτους.
Η Πειραιώς με άνοδο 46,4% από την αρχή του έτους ξεχωρίζει και ακολουθεί η Εθνική από κοντά με άνοδο 44,55%, η Eurobank με αρκετή διαφορά (24%) και τελευταία η  Alpha Bank με άνοδο μόλις 13%.
Μάλιστα η Alpha Bank έχει απόδοση χαμηλότερη και από τον γενικό δείκτη ο οποίος πλέον καταγράφει άνοδο 15,3% από την αρχή του έτους μετά το εκπληκτικό +11,5% του Φεβρουαρίου.
Η επίδοση σε επίπεδο μήνα για τον γενικό δείκτη είναι η καλύτερη από τον Μάρτιο του 2016.
Για τη συνέχεια στελέχη της αγοράς περιμένουν τη συμπεριφορά του γενικού δείκτη πέριξ των 710 μονάδων και δεν αποκλείουν μία διόρθωση.
Τοποθετούν τον πήχη της ανόδου κοντά στις 740-750 μονάδες και τονίζουν την κρισιμότητα της σημερινής (1/3) αξιολόγησης της Moody’s η οποία ίσως ανοίξει το δρόμο για έκδοση 10ετούς ομολόγου από τη χώρα με καλό επιτόκιο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης