Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Η εκδίκηση των καταπιεσμένων (σορταρισμένων τραπεζών)»

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Η εκδίκηση των καταπιεσμένων (σορταρισμένων τραπεζών)»
Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τους βασικούς δείκτες και τις τραπεζικές μετοχές μετά την πρόσφατη άνοδο
Η συνεχόμενη έντονη ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου με αυξημένο τζίρο και κύριο μοχλό τις μέχρι πρότινος καταβαραθρωμένες τραπεζικές μετοχές, το οδήγησε στην πολυπόθητη διάσπαση των ημερήσιων κινητών εκθετικών μέσων όρων 200 ημερών τόσο στον Γενικό όσο και στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η προεξόφληση για εύρεση λύσης για την 1η κατοικία μεταξύ τραπεζών – θεσμών και κυβέρνησης, αλλά και η φημολογία για νέα επικείμενη έξοδο στου Ελληνικού δημοσίου στις αγορές με 10-ετες ομόλογο πέριξ του 3,8%, λειτούργησε ως καύσιμο της ανοδικής κίνησης.
Τα Ελληνικά ομόλογα, αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς και η 10-ετη έκδοση κινείται πλέον λίγο κάτω από το 3,70%, υποψιάζοντας τους εμπλεκόμενους, ότι η έκδοση του 10-ετους ομολόγου είναι πολύ κοντά, αν δεν αλλάξει δραματικά το διεθνές περιβάλλον.
Αν και το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο), αλλά και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, λειτουργεί θετικά, όσο το Διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί επιπλοκές.
Παρά την έντονη ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών και την χαμένη «μάχη του Φεβρουαρίου των short», οι Ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις πωλητικές θέσεις τους και ο χρόνος θα δείξει ποίος είχε τελικά θα κερδίσει ακήρυχτο τραπεζικό πόλεμο .
Τεχνικά οι τράπεζες προσεγγίζουν τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους, για την ΑΛΦΑ να εντοπίζεται στο (1,22) και (1,35 KMO 200ημ expo), την ΕΤΕ στο (1,5880) και (1,73 ΚΜΟ 200ημ expo), την ΕΥΡΩΒ στο (0,6630), ενώ είναι η μόνη που έχει διασπάσει το ΚΜΟ 200 ημ. expo (0.6320).
Ως αναφορά την ΠΕΙΡ, παρά το σχεδόν διπλασιασμό της από τα χαμηλά, απέχει ακόμα αρκετά από τον ΚΜΟ 200 ημ expo (1,7690).
Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας πλέον διασπάσει τον ΚΜΟ expo 200 ημ (681,11), έχει δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 705, 725 και 740 μονάδων.
Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται πέριξ των 680 (ΚΜΟ 200ημ ), 660 (ΚΜΟ 25 ημ expo) και 647 μον. υποστηριζόμενα από τον ΚΜΟ 50Ημ expo( 651).
Αντίστοιχα και ο FTSE25 διέσπασε των εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1791,20) και μπορεί να οδηγήσει στους επόμενους στόχους των 1835, 1860 και 1890 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1790 μον.,1750 (ΚΜΟ 25ημ expo) και 1697 μονάδες με ενδιάμεση υποστήριξη από τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημερών(1716 μον.).
Συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, αλλά εφιστούμε την προσοχή στις Τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου τους.
Αναζητούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο για αύξηση μετοχικών τοποθετήσεων, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, στοχεύοντας σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Παρά ταύτα δεν πρέπει να λησμονούμε το ευμετάβλητο Διεθνές περιβάλλον.
Συμπερασματικά εκτιμούμε ότι η επικείμενη νέα έξοδο στις αγορές, αλλά και ένα «ξεκάθαρο» πολιτικό μήνυμα υπέρ «φιλοεπενδυτικών πολιτικών», θα επιδράσει θετικά και στο Ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και βραχυπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί τραγικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης