Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Μεταρρυθμίσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα, «ναι» στη συζήτηση με την κυβέρνηση - Κριτική σε Τσίπρα, πιστωτές, Orban

tags :
Μητσοτάκης: Μεταρρυθμίσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα, «ναι» στη συζήτηση με την κυβέρνηση - Κριτική σε Τσίπρα, πιστωτές, Orban
Ισχύει η πρόταση Μητσοτάκη για συζήτηση της στρατηγικής σχετικά με τη διαπραγμάτευση χαμηλότερων πλεονασμάτων
Για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν μικρότερα πλεονάσματα, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον δημοσιογράφο Peter Spiegel, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για συζήτηση με την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου να καθοριστεί η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επέρριψε ευθύνες και στους πιστωτές, ενώ τόνισε ότι ο Viktor Orban δεν έχει καμία θέση στο ΕΛΚ αν δεν αλλάξει πολιτική και συμπεριφορά.

Η τρέχουσα κυβέρνηση το έχει παρακάνει υπερφορολογώντας τη μεσαία τάξη με πλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά που ζήτησαν οι δανειστές για να κάνει προεκλογική αναδιανομή, είναι λάθος πολιτική.
«Εμείς δεσμευόμαστε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να έχουμε μικρότερα πλεονάσματα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας δεν είχε αξιοπιστία για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων , ενώ χαρακτήρισε απολύτως μη απαραίτητο το γ' πρόγραμμα.
«Ισχύει η πρότασή μου να συζητήσουμε με την κυβέρνηση μια στρατηγική για τη διαπραγμάτευση χαμηλότερων πλεονασμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η επαναδιαπραγμάτευση είναι απαγορευμένη λέξη για μένα μετά από αυτά που έχουν γίνει, δώστε μου 6-12 μήνες να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας.
Πρώτα θα φέρω αποτελέσματα και μετά -για 2021 και μετά- επιβάλλεται να ξαναδούμε τα πλεονάσματα.
Το θέμα δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά πρώτα οι επενδύσεις και η ανάπτυξη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόσβαση στις αγορές και μετά να καταδείξει ότι έχει αλλάξει.
Ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στους Ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας ότι κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση της φορολογίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι περιμένει να πληρώνουν τους φόρους οι επιχειρήσεις, και θα είναι πολύ αυστηρός σε όσους φοροδιαφεύγουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η σταθερότητα με μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Σε ερώτηση του Peter Spiegel πως θα διαχειριστεί το γεγονός ότι η ΝΔ έχει μια παλαιοκομματική νοοτροπία, τόνισε ότι «παρά τα λάθη της η Νέα Δημοκρατίαέχει συμβάλει πολύ στην πρόοδο της χώρας, είμαι πολύ περήφανος που είμαι στην ηγεσία της.
Έχω αλλάξει πολύ το κόμμα, έχω δώσει νέες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.
Όταν ανέλαβα είχαμε χάσει 4 εκλογές και τώρα είμαστε ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στην Ευρώπη».
Σε ερώτηση σχετικά με τις εθνικιστικές τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς στη ΝΔπου να παρεκκλίνει από τις βασικές μας αρχές.
Υπάρχουν γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν».
Όσον αφορά τον χρόνο των εθνικών εκλογών, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως όσο το συντομότερο προκηρυχθούν, τόσο το καλύτερο.
«Φαίνεται και από τις αντιδράσεις των αγορών, οι οποίες προβλέπουν πολιτική αλλαγή.
Ακόμα και αν δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές στις 26 Μαϊου, εμείς θα κάνουμε μια καμπάνια εθνικών εκλογών.
Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να χάσει σε δύο φάσεις, δική του επιλογή».

«Ο Orban δεν έχει θέση στο ΕΛΚ αν δεν αλλάξει»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban, τονίζοντας ότι δεν έχει θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), εάν δεν αλλάξει συμπεριφορά.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ΝΔ θα προτείνει την αναστολή συμμετοχής του κόμματος του Orban στο ΕΛΚ.
«Η προσέγγιση Orban στο μεταναστευτικό είναι άκρως προβληματική.
Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά δεν είναι αυτό πρόβλημα μόνο της Ελλάδας», τόνισε.
Σημείωσε ωστόσο ότι « θα περίμενα από τους επικριτές του Orban να δείχνουν την ίδια ευαισθησία και για τις πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα, για τις παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, για τον τρόπο που επιτίθεται στους αντιπάλους του».
Θα περίμενα περισσότερη ευαισθησία από τους Ευρωσοσιαλιστές που ξαφνικά έχουν ερωτευτεί τον κ. Τσίπρα.
H Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόκληση Δημοκρατίας, όχι μόνο οικονομική».
Για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του η ιστορία να φτάσει στο τέλος της.
«Έφτασε η στιγμή να λήξει αυτή η υπόθεση μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση», τόνισε σχολιάζοντας το νέο απαλλακτικό βούλευμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι έκανε σοβαρά λάθη στη διαχείριση της κρίσης.
Τόνισε επίσης ότι του κ. Παπανδρέου του χαρίστηκε το κόμμα, ενώ ο ίδιος πάλεψε σκληρά  για την ηγεσία.

«Θα σεβαστώ τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα εκμεταλλευτώ τα περιθώρια»

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι παραχώρησε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.
Σημείωσε επίσης ότι το 70% των Ελλήνων πιστεύουν ότι είναι κακή η Συμφωνία των Πρεσπών, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς είναι μια διεθνής επικυρωμένη συνθήκη.
«Αν υπάρχουν περιθώρια θα τα εκμεταλλευτώ», υπογράμμισε.




 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης