Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,75% ο DAX

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,75% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 374,24 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (1/3/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ξεκινώντας τον μήνα με θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με αισιοδοξία τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 374,24 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτου να καταγράφει ισχυρά κέρδη 1,3% λόγω της αισιοδοξίας για το εμπόριο. 


Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler, Volkswagen και BMW ενισχύθηκαν κατά 1,2%, 1,3% και 0,6% αντίστοιχα, ενώ οι γαλλικές Peugeot και Renault σημείωσαν άνοδο 2% και 0,7% αντίστοιχα.
Ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,75% κι έκλεισε στις 11.601,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 7.106,73 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 5.265,19 μονάδες.




Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +0,17% και τις 20.694,53 μονάδες.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια σύνοδο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί μια συμφωνία 150 σελίδων.
Προχθες, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να προσφέρει απλά υποσχέσεις για αγορές περισσότερων αμερικανικών αγαθών.
Ωστόσο, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, έκανε χθες λόγο για την επίτευξη «φανταστικής» προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που είχαν οι ΗΠΑ με την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα επανήλθε, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».
Μιλώντας στο «Fox Business», ο Kudlow επεσήμανε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών, Donald Trump και Xi Jinping, θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία στην κατοικία του Αμερικανού προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και το ζήτημα του Brexit, εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του μήνα έχοντας συμφωνία ή όχι, ή εάν θα υπάρξει αναβολή στην ημερομηνία αποχώρησης.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην ενιαία νομισματική ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο τον Φεβρουάριο του 2019, στο 1,5%, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο του 2013, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την επερχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο του 2019, στις 49,3 μονάδες, από 50,5 τον Ιανουάριο.
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία, με τον PMI να υποχωρεί στις 47,6 μονάδες, από 49,7 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Πτώση κατέγραψε ο δείκτης δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου και στη Βρετανία για το ίδιο διάστημα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, από 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Τα κέρδη στο ιταλικό χρηματιστήριο παρέμειναν περιορισμένα λόγω και των στοιχείων για την ιταλική οικονομία.
Το ιταλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9% το 2018, από 1,6% το 2017, ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 2,1% του ΑΕΠ, εντός των ορίων που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά υψηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για έλλειμμα 1,9%.
Το έλλειμμα υποχώρησε από το 2,4% του 2017, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης