Τελευταία Νέα
Οικονομία

Almunia: Η ελληνική κρίση επηρέασε την Ισπανία – Η Μαδρίτη αντιστάθηκε σε πλήρες Μνημόνιο

Almunia: Η ελληνική κρίση επηρέασε την Ισπανία – Η Μαδρίτη αντιστάθηκε σε πλήρες Μνημόνιο
Οι δηλώσεις του Joaquín Almunia στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στις δυσκολίες της Ισπανίας μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Joaquín Almunia, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα ρόλο ανεξάρτητου αξιολογητή του 2ου και του 3ου ελληνικού Μνημονίου με απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημείωσε πως η Ισπανία βρέθηκε σε κρίσιμη καμπή το 2011 και το 2012 και προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με την Ελλάδα ήταν ότι η Ισπανία έλαβε 40 δισ. ευρώ από τον ESM για να στηρίξει τις τράπεζές της, αλλά απέφυγε ένα πλήρες Μνημόνιο, όπως αυτά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
«Πώς το κατάφερε αυτό η χώρα σας», ρώτησε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.
«Δεν χρειαζόμασταν πλήρες πρόγραμμα.
Είχαμε ύφεση, ανισορροπίες, αλλά είχαμε και δυνατά σημεία στην οικονομία.
Η συντηρητική κυβέρνηση είχε, νομίζω, δίκιο που αντιστάθηκε στις πιέσεις για πλήρες πρόγραμμα και επέλεξε να εστιάσει το πρόγραμμα στον τραπεζικό τομέα.
Ο μισός τραπεζικός τομέας είχε μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες», απάντησε ο αξιωματούχος.
Ερωτηθείς για τον νέο ρόλο του ως ανεξάρτητου αξιολογητή των ελληνικών προγραμμάτων, ο κ. Almunia αρκέστηκε να πει ότι θα συντονίσει την κατάρτιση μιας έκθεσης αξιολόγησης για το 2ο και το 3ο ελληνικό Μνημόνιο και πρόσθεσε:
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να παρουσιάσω στο Eurogroup τα κεφάλαια και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης και, αν γίνει δεκτή η πρότασή μου, θα έχουμε περιθώριο έως τον Ιούνιο του 2020 να καταρτίσουμε την έκθεση.
Ελπίζω τότε το Eurogroup να την εγκρίνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης