Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός, στο -1,3% και τα 1.299,20 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 2,5%

tags :
Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός, στο -1,3% και τα 1.299,20 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 2,5%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με πτώση 1,3% ή 16,90 δολ., στα 1.299,20 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου 2019
Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα (1/3/2019) ο χρυσός, υποχωρώντας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα και κλείνοντας σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, εν μέσω μιας στροφής σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές, αλλά και στο δολάριο.
Οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται εν μέσω της αισιοδοξίας γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια σύνοδο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί μια συμφωνία 150 σελίδων.
Προχθες, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να προσφέρει απλά υποσχέσεις για αγορές περισσότερων αμερικανικών αγαθών.
Ωστόσο, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, έκανε χθες λόγο για την επίτευξη «φανταστικής» προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που είχαν οι ΗΠΑ με την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα επανήλθε, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».
Μιλώντας στο «Fox Business», ο Kudlow επεσήμανε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών, Donald Trump και Xi Jinping, θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία στην κατοικία του Αμερικανού προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με πτώση 1,3% ή 16,90 δολ., στα 1.299,20 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου 2019.
Ο χρυσός διολίσθησε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1.300 δολ. για πρώτα φορά σε πέντε εβδομάδες.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,3% στις 96,5 μονάδες.
Η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,319 δολ., ενώ το ευρώ σημείωνε οριακή πτώση 0,1% στο 1,136 φολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε βαριές απώλειες περίπου 2,5% -η χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα έως τις 17 Αυγούστου 2018.
Το δολάριο επωφελήθηκε από τις πιέσεις που άσκησαν στο ευρώ και στην στερλίνα ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία.
Ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο του 2013, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την επερχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο του 2019, στις 49,3 μονάδες, από 50,5 τον Ιανουάριο.
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία, με τον PMI να υποχωρεί στις 47,6 μονάδες, από 49,7 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Πτώση κατέγραψε ο δείκτης δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου και στη Βρετανία για το ίδιο διάστημα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, από 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Πιέσεις στην στερλίνα άσκησαν και οι ανησυχίες για το Brexit, με την επίμονη αβεβαιότητα για το εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του μήνα έχοντας μία συμφωνία, ή εάν θα υπάρξει αναβολή στην ημερομηνία αποχώρησης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης