Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΛΚ: Αυξάνονται οι πιέσεις για τιμωρία του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban

ΕΛΚ: Αυξάνονται οι πιέσεις για τιμωρία του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban
Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο επικεφαλής του ΕΛΚ, M. Weber σε δηλώσεις του στο Spiegel
Οι εκκλήσεις να τιμωρηθεί ο Viktor Orban αυξάνονται σήμερα στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και το σενάριο του αποκλεισμού του κόμματος του Ούγγρου δεξιού ηγέτη ενισχύεται τρεις μήνες πριν από την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.
Αυτή τη στιγμή μιλάμε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)", δηλώνει ο M. Weber, επικεφαλής αυτού του σχηματισμού για τις ευρωεκλογές, στο τεύχος του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο 2/3.
Το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει το δεξιό κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz (Ουγγρική Ένωση Πολιτών), που έχει πρόεδρο τον Orban, συνασπίζει σχηματισμούς της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
"Μ' αυτές τις δηλώσεις και την εκστρατεία του, ο Viktor Orban έχει βλάψει σοβαρά το ΕΛΚ.
Γι' αυτόν τον λόγο περιμένω απ' αυτόν να ζητήσει συγγνώμη και να σταματήσει αυτή τη δράση", εξήγησε ο Weber, μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην οποία ανήκει (χωρίς όμως πια να είναι επικεφαλής της) η καγκελάριος Merkel.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προκάλεσε σάλο πριν από 10 ημέρες με μια εκστρατεία εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker (μέλους, όπως αυτός, του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι υποστηρίζουν τη μετανάστευση.
"Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες", υποσχέθηκε ο Weber στο Spiegel.
"Τουλάχιστον οκτώ κόμματα (που ανήκουν στο ΕΛΚ) εξέφρασαν την πρόθεσή τους να θέσουν σε κίνηση τη διαδικασία των κυρώσεων εναντίον του Ορμπάν, όμως οι υπογεγραμμένες επιστολές δεν έχουν φθάσει ακόμη όλες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην ηγεσία του ΕΛΚ.
Το φινλανδικό κόμμα Kokoomus, τα σουηδικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Nya Moderaterna, οι βέλγοι χριστιανοδημοκράτες (το φλαμανδικό CDV και το γαλλόφωνο CDH), καθώς και το Λαϊκό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα του Λουξεμβούργου (CVS) έχουν επίσης δηλώσει πως θέλουν τον αποκλεισμό του Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν.
Στην Ολλανδία, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDA Ράτγκερ Πλάουμ διευκρίνισε πως ο σχηματισμός του "υποστηρίζει την έκκληση σημαντικού αριθμού κομμάτων του ΕΛΚ να αρχίσει μια συζήτηση" για το ουγγρικό Fidesz, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Τέλος το πορτογαλικό συντηρητικό κόμμα CDS συμφωνεί επίσης να αντιμετωπισθεί το θέμα, διευκρίνισε η πηγή που πρόσκειται στην ηγεσία του ΕΛΚ.
Για να αρχίσει η διαδικασία αποκλεισμού ενός κόμματος από το ΕΛΚ, χρειάζεται να το ζητήσουν επισήμως επτά κόμματα προερχόμενα από τουλάχιστον πέντε χώρες.
Σήμερα λήγει η προθεσμία για να εγγραφεί το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της Πολιτικής Συνέλευσης του ΕΛΚ (αποτελείται από την προεδρία, την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς και από έναν αντιπρόσωπο από κάθε χώρα μέλος), που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου.
Ο αποκλεισμός του Fidesz ενδέχεται να αποφασιστεί με την ευκαιρία αυτή, δηλαδή λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης