Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο θα διαρκέσει το ράλι σε τράπεζες και ομόλογα; - Μετά την έκδοση 10ετούς 6/3 η αγορά στις 750 μον.

tags :
Πόσο θα διαρκέσει το ράλι σε τράπεζες και ομόλογα; - Μετά την έκδοση 10ετούς 6/3 η αγορά στις 750 μον.
Στο χρηματιστήριο η αιτία του ράλι ήταν προφανώς οι τράπεζες και κινητήριος δύναμη της ισχυρής ανόδου ήταν τα οφέλη έως 600 εκατ ευρώ από τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Το τελευταίο διάστημα και ειδικά όλο τον Φεβρουάριο 2019 σημειώθηκε ένα εντυπωσιακό ράλι τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στα ομόλογα.
Έμπειρος τραπεζίτης ανέφερε ότι "υπερβολές στην πτώση, υπερβολές και στην άνοδο στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες" θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι η εικόνα της αγοράς είναι στρεβλωμένη.  
Στο χρηματιστήριο η αιτία του ράλι ήταν προφανώς οι τράπεζες και κινητήριος δύναμη της ισχυρής ανόδου ήταν τα οφέλη έως 600 εκατ ευρώ από τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Υπολογίζεται ότι επενδύθηκαν 300 εκατ νέα κεφάλαια τα οποία έδωσαν ώθηση στις τραπεζικές μετοχές με ενδεικτικότερη περίπτωση την Πειραιώς όπου σημειώνει ράλι 131%.
Η τράπεζα έχει προθεσμία για να ενισχύσει τα κεφάλαια της έως το Καλοκαίρι του 2020 και όχι μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Intrum για την διαχείριση προβληματικών δανείων.
Στην Eurobank το RWC Asset Advisors ήδη έχει φθάσει στο 6,5% ενώ στο νέο σχήμα Eurobank – Grivalia το Fairfax θα ελέγχει το 32,9% περίπου.
Στόχος είναι το Fairfax να μην ξεπεράσει το 33% για να μην υποβάλλει δημόσια πρόταση στην Eurobank.
Η Εθνική επίσης ανέκαμψε σημαντικά και σε αυτό ρόλο διαδραμάτισαν και τα έσοδα 113 εκατ ευρώ από τόκους που θα κερδίζει η τράπεζα έως το 2026 από την μετατροπή του swap TITLOS σε 3 κρατικά ελληνικά ομόλογα.
Το ράλι στις τράπεζες ήταν ο καταλύτης για να ξεκολλήσει η χρηματιστηριακή αγορά από τις 620 μονάδες και να βρεθεί στις 712 μονάδες με προοπτική τις 750 μονάδες.
Όμως για να πάρουν εμπρός οι τράπεζες χρειάστηκαν έναν ισχυρό καταλύτη που ήταν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη παρά τα προβλήματα και τις ισχυρές ενστάσεις της ΕΚΤ.
Θα χρειαστεί χρόνος όμως για να εφαρμοστεί, όπως χρόνο θα χρειαστούν και οι συλλογικές λύσεις τύπου Ιταλικό μοντέλο ή APS το οποίο θα αξιολογηθεί από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ο καταλύτης για την αλλαγή κλίματος στις τράπεζες ήταν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη.
Η αγορά όμως έχει σημειώσει σημάδια έντονης υπερβολής.
Το ράλι μετά την έκδοση ου 10ετούς ομολόγου στις 6 Μαρτίου 2019 θα ολοκληρωθεί και η αγορά θα σταθεροποιηθεί στην ζώνη των 750 μονάδων ή άνοδος 5% από τα τρέχοντα επίπεδα σε όρους Γενικού Δείκτη.  
Οπότε το ράλι στην αγορά πλησιάζει στο τέλος του.
Οι δίκαιες νέες τιμές στις τράπεζες εκτιμάται ότι θα είναι το επόμενο διάστημα
Εθνική 1,70 ευρώ, Πειραιώς 1,40 ευρώ, Alpha bank 1,40 ευρώ και Eurobank 0,70 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα 114 εκατ short θέσεις στις ελληνικές τράπεζες από Lansdowne και Oceanwood παραμένουν ανέπαφες.  
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι έως τις 750 μονάδες για τα short funds η κατάσταση είναι πλήρης...αφομοιώσιμη  
Η βασική αιτία για το ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι προφανώς τόσο η έκδοση 5ετούς στο 3,60% με την απόδοση στην δευτερογενή αγορά να έχει υποχωρήσει στο 2,82% και βεβαίως η έκδοση 10ετούς ομολόγου στο 3,95% στις 6 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο στην πρωτογενή αγορά θα εκδοθεί στο 3,95% με 3,90% κάτω από 4% για να υποχωρήσει κάτω από 3,5% το επόμενο διάστημα.
Έχει αναλυθεί από το bankingnews η συσχέτιση μεταξύ CDS και ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η πορεία του ελληνικού CDS στα 5 χρόνια φαίνεται ότι αποτελεί πρόδρομο δείκτη για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Πρωτίστως να αναφέρουμε τι είναι το CDS ή Credit Default Swaps ή ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια ανέρχεται στις 373 μονάδες βάσης ή 3,73% που σημαίνει ότι για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ένας επενδυτής για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο των κρατικών ομολόγων αγοράζει CDS ένα παράγωγο – swap 373 χιλιάδων δολαρίων.
Η πορεία του ελληνικού CDS στα 5 χρόνια που είναι και το swap αναφοράς φαίνεται ότι σχετίζεται με την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα.
Το CDS την τρέχουσα περίοδο 1 Μαρτίου 2019 βρίσκεται στις 373 μονάδες βάσης και το χρηματιστήριο στις 712 μονάδες.
Την 1η Οκτωβρίου 2018 το ελληνικό CDS είχε βρεθεί στις ξανά στις 373 μονάδες βάσης και κατά μια σύμπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν τότε στις 708 μονάδες – το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 712 μονάδες την 1η Μαρτίου 2019 -
Στις 29 Ιανουαρίου 2018 το ελληνικό CDS βρέθηκε στις 292 μονάδες βάσης το χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών.
Εκείνη την περίοδο το ελληνικό χρηματιστήριο είχε φθάσει στο αποκορύφωμα του στις 892 μονάδες.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε χαμηλό ετών 595 μονάδες και το CDS είχε εκτιναχθεί στις 455 μονάδες βάσης.
Το CDS φαίνεται ότι αποτελεί και πρόδρομο δείκτη τάσης όχι μόνο στα ομόλογα αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν το ελληνικό CDS να υποχωρεί έως τις 350 μονάδες όπερ σημαίνει ότι αντίστοιχα το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στις 750 μονάδες.
Όμως η πορεία του CDS σχετίζεται και με ένα άλλο εξωγενή παράγοντα το ρίσκο χώρας της Ιταλίας.
Το Ιταλικό CDS βρίσκεται στις 207 μονάδες βάσης ή διαφορά έναντι της Ελλάδος περίπου 166 μονάδες βάσης έναντι του spread στα 10ετή ομόλογα που βρίσκεται στις 90 μονάδες βάσης.
Το Ιταλικό 10ετές έχει απόδοση 2,75% και το ελληνικό 10ετές ομόλογο 3,64%.
Το CDS έχει αποδειχθεί καλός – πρόδρομος δείκτης για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου οπότε θα πρέπει να παρακολουθούμε σθενά πως κινείται το CDS στα ελληνικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης