Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρ΄ ότι πολιτικά χειραγωγούμενη η αναβάθμιση σε Β1 της Ελλάδος από Moody’s αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία

tags :
Παρ΄ ότι πολιτικά χειραγωγούμενη η αναβάθμιση σε Β1 της Ελλάδος από Moody’s αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία
Οι αμερικανοί υποστηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση μετά το μακεδονικό οπότε η αναβάθμιση – έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης με πολιτικά κριτήρια στον Τσίπρα
Παρ΄ ότι πολιτικά χειραγωγούμενη η αναβάθμιση σε Β1 από Β3  της Ελλάδος την 1η Μαρτίου 2019, από τον αμερικανικό ελεγκτικό οίκο Moody’s σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία.
Εάν δει κανείς την αναβάθμιση της Moody’s με ψυχρά τεχνικά κριτήρια θα διαπιστώσει ότι είναι non event καθώς η βαθμολογία Β1 είναι χαμηλότερη από την βαθμολογία ΒΒ- της Fitch.
Ως γνωστό η υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος λαμβάνεται υπόψη οπότε για τους διεθνείς επενδυτές και την ΕΚΤ…η πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος δεν έχει αλλάξει παραμένει στην κατηγορία ΒΒ-.
Εάν αντιμετωπίσει κανείς την αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s κατά 2 κλίμακες σε Β1 από Β3 με μακροοικονομικά κριτήρια, αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς ο αμερικανικός οίκος είναι εκ θέσεως και εκ φύσεως συντηρητικός οπότε η αναβάθμιση αυτή αποτελεί θετικό βήμα προς τα εμπρός για την Ελλάδα.
Εάν αντιμετωπίσει κανείς την αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s με πολιτικά κριτήρια θα μπορούσε να θεωρηθεί ισχυρό πολιτικό bonus προς την κυβέρνηση της Ελλάδος και τον Τσίπρα.
Οι αμερικανοί υποστηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση μετά το μακεδονικό και την σχεδιαζόμενη ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, οπότε η αναβάθμιση – έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης με πολιτικά κριτήρια στον Τσίπρα που έχει διατηρεί καλές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα.
Όμως μια αναβάθμιση δεν παύει να είναι μια αναβάθμιση και έχει αξία ο χρόνος που συντελείται.
Η αναβάθμιση της Moody’s αποτελεί ισχυρότατο bonus στην προσπάθεια της Ελλάδος να εκδώσει 10ετές ομόλογο.
Είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει βιβλίο προσφορών στις 6 Μαρτίου με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. με επιτόκιο 3,90% κάτω από 4% και με προσφορές στα 10 δισεκ.
Θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκδίδει 10ετές ομόλογο αναφοράς την τελευταία 10ετία από το 2009…
Όμως και με τραπεζικούς όρους η αναβάθμιση της Moody’s έχει σημασία αφενός γιατί θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση των τραπεζών λίαν συντόμως εντός της εβδομάδας, αφετέρου γιατί μειώνεται το πιστωτικό ρίσκο συνολικά. 
Επίσης με χρηματιστηριακούς όρους η αγορά θα βρεθεί στις 750 μονάδες με άνεση υποβοηθούμενη από τα θετικά νέα…που έρχονται από τους διεθνείς – και ειδικά αμερικανικούς οίκους -.
Βέβαια όσοι είναι παρατηρητικοί η Moody’s αναφέρει ότι η βαθμολογία Β1 αντικατοπτρίζει το μέγιστο της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος και θα διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια…τουλάχιστον έως το 2020.
Καλή η αναβάθμιση αλλά η Moody’s στις 23 Αυγούστου 2019…δεν θα κάνει τίποτε άλλο δεν έχει άλλη αναβάθμιση εντός του 2019.

1 Μαρτίου 2019 Moody’s αναβάθμιση - έκπληξη της Ελλάδος από Β3 σε Β1 ή κατά 2 βαθμίδες
26 Απριλίου 2019 Standard and Poor’s
3 Μαΐου 2019 DBRS
2 Αυγούστου 2019 Fitch
23 Αυγούστου 2019 Moody’s
25 Οκτωβρίου 2019 Standard and Poor’s

Η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής
Fitch ΒΒ-
Moody’s Β1
Standard and Poor’s Β+

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης