Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποστολάκης: Έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία

Αποστολάκης: Έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία
"Kαταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποφυγής εντάσεων", ανέφερε ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Στόχος είναι η Ελλάδα να συνεχίζει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και διάδρασης, ανέφερε μιλώντας στο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο ίδιος σημείωσε πως «οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και ικανοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων», κάτι που όπως είπε, είναι αδιαμφισβήτητο και «το κάνουμε στο απόλυτο».
Κάνοντας αναφορά στην αμυντική πολιτική της χώρας τόνισε πως «εφαρμόζουμε μια αμυντική πολιτική αρχών που στοιχειοθετείται στα εξής: Συντηρούμε ισχυρές και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις για την υλοποίηση του δόγματος άμυνας και αποτροπής».
Σημείωσε πως  «η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, παγκόσμιας γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας» και «για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία».
Κάνοντας αναφορά στην Τουρκία, αφού μίλησε για ένα δύσκολο γείτονα, επεσήμανε ότι  η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλητικές ενέργειες της στον χώρο του Αιγαίου αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία.
Όπως ανέφερε «παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποφυγής εντάσεων.
Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης που δόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου».
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του H. Akar στη Σύνοδο 'Αμυνας του ΝΑΤΟ να προγραμματιστεί στο προσεχές χρονικό διάστημα  συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.
Ακόμη, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.
Ο υπουργός σημείωσε πως «προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον.
Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των ενόπλων της δυνάμεων ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας».,
Μάλιστα, δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει υπηρεσίες που ήδη προσφέρει στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, όπως και κάθε άλλη δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωση της στις ΝΑΤΟϊκές δομές και κατέστησε σαφές ότι «επιδίωξη είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης