Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Wiener Ζeitung: Ευλογία για την Κύπρο και την οικονομία της οι φυσικοί πόροι στην Κυπριακή ΑΟΖ

Wiener Ζeitung: Ευλογία για την Κύπρο και την οικονομία της οι φυσικοί πόροι στην Κυπριακή ΑΟΖ
Σε στρατιωτικό επίπεδο θα ενισχυθεί η θέση της Λευκωσίας στα παιχνίδια ισχύος με την Άγκυρα 
Ως ευλογία και πραγματική επανάσταση στην οικονομία της Κύπρου βλέπει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την εξεύρεση νέων πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου η αυστριακή εφημερίδα Wiener Ζeitung.
Είναι «ευλογία» για το νησί οι Κυπριακοί φυσικοί πόροι ενώ και σε στρατιωτικό επίπεδο ενισχύει τη θέση της Λευκωσίας στα στρατιωτικά παιχνίδια ισχύος με την Άγκυρα.
«Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να φέρει πραγματική επανάσταση στην οικονομία της Κύπρου, ενός μέλους της ΕΕ με μια οικονομία που στηριζόταν μέχρι τώρα κυρίως στον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και την γεωργία.
Αντ´ αυτού προκαλεί πολιτικό πονοκέφαλο γιατί αναζωπυρώνει τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας» υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη του βόρειου τμήματος της Κύπρου, «που μόνο από αυτήν και καμία άλλη χώρα έχει αναγνωρισθεί ως‚Toυρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου‘», ασκεί σκληρή κριτική στις έρευνες για το φυσικό αέριο που έχουν ξεκινήσει εδώ και 8 χρόνια.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η στάση αυτή της Τουρκίας, δυσχεραίνει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ενώ παράλληλα απαιτεί τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πεδίων στα ανοιχτά της Κύπρου.
Όπως παρατηρεί η Wiener Zeitung, παρά τις έντονες επίσημες δηλώσεις στην Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις, «τα ευρήματα φυσικού αερίου προσδίδουν μια νέα δυναμική στο Κυπριακό που παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο. Σύμφωνα με τον Hubert Faustman, επικεφαλής του πολιτικού Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στη Λευκωσία «τα ευρήματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι ευλογία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι αυξάνεται η πίεση στη Λευκωσία να έρθει σε συμφωνία με το βόρειο τμήμα του νησιού, κάτι που μέχρι τώρα καθυστερούσε.
Μια τέτοια συμφωνία χρειάζεται τώρα επειγόντως, τουλάχιστον για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων».
Σε αντίθετη περίπτωση το χειρότερο σενάριο θα ήταν ακόμη και μια στρατιωτική διένεξη με την Τουρκία, παρατηρεί η εφημερίδα ενώ ο Γερμανός ειδικός υπογραμμίζει ότι έντονη είναι πλέον και η πίεση που ασκεί στη Λευκωσία η Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι «οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλουν να αποσύρουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από την Κύπρο στα μέσα του επόμενου έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης